Kermis in Scherpenheuvel start al op donderdag 21 juli

Voorlopig moeten kermisfans nog naar Diest maar in Scherpenheuvel wordt al volop gewerkt aan de voorbereiding van de populairste kermis van de regio. Die start dit jaar een paar dagen vroeger.

In principe begint Scherpenheuvel kermis op de zaterdag na 21 juli tenzij de nationale feestdag zelf op een zaterdag valt. Dan start de kermis op 21 juli. De nationale feestdag valt dit jaar op een donderdag maar toch kan ook de kermis dan al open. Zowel in Scherpenheuvel als in Schoonderbuken beginnen de foorkramers er dus op donderdag 21 juli vanaf 14 uur aan. In Scherpenheuvel blijft de kermis staan tot maandag 1 augustus, in Schoonderbuken is dat tot woensdag 27 juli.

Discussie over langere kermis is al langer aan de gang

De kermis kan dus twee dagen eerder van start. De foorkramers kunnen op die manier hun tijd optimaliseren. De meesten komen van een kermis die op maandag 18 juli eindigt. Zij breken hun attractie nog diezelfde nacht af en rijden meteen, of op dinsdag, door naar Scherpenheuvel. Ze hebben dan dinsdag en woensdag om opnieuw op te bouwen.

De discussie om de kermis van Scherpenheuvel in bepaalde jaren langer te laten duren, leeft al een tijdje. In principe blijven de attracties tien dagen staan maar in 2016 werden dat volle twee weken. Dat kon toen omdat er in juli vijf weekends waren. De foorkramers hebben dan een weekend waarin ze niet naar een vaste kermis kunnen. Dit jaar maken ze gebruik van een andere speling in de kalender. Met de nationale feestdag op een donderdag hebben veel mensen allicht een vervroegd weekend.
De kwestie is uiteraard gevoelig omdat de kermis voor veel omwonenden nogal wat consequenties heeft. Er is uiteraard de geluidsoverlast maar een aantal mensen kunnen bijvoorbeeld hun garage niet of moeilijk bereiken. Het stadsbestuur en de marktkramers hebben dit jaar ook beslist om de wekelijkse zaterdagmarkt te schrappen tijdens de kermis.

Foorkramer René Lauwers plots overleden

Er zal alvast een opvallende nieuwe attractie op de kermis van Scherpenheuvel staan. De Free Style Slinger is een molen waarmee je tot 20 meter hoog in de lucht wordt gebracht. De attractie komt in de plaats van de Aqua Riesen Polyp. Dat was de grote molen van foorkramer René Lauwers. René Lauwers overleed een paar weken geleden compleet onverwacht een dag voordat hij 58 jaar zou worden.

Programma

Het programma van de kermis in Scherpenheuvel en in Schoonderbuken valt terug in de plooi van voor de pandemie.

  • Op zondag 24 juli om 15 uur speelt harmonie Onze-Lieve-Vrouw een concert aan de basiliek. In Schoonderbuken is er ‘s morgens vanaf 8 uur een kermisrommelmarkt.
  • Op maandag 25 juli vanaf 16 uur dartelen de Disneyfiguren rond tussen de kermisattracties.
    In Schoonderbuken is er op maandag een kermiskoers. Overigens niet zomaar eentje. De slotrit van het Juniores 3-daagse Vermarc Cycling Project wordt dan gereden. De wedstrijd start om 14.30 uur aan café Oud Schunnebroeck. De afstand van de wedstrijd bedraagt 101 kilometer en de aankomst is aan het kerkplein in de Houwaarststraat.
  • Op dinsdag 26 juli treedt Jettie Pallettie op, in de kiosk voor de basiliek. Het is niet de eerste keer dat deze flamboyante artieste het kermsipubliek in Scherpenheuvel beweging kreeg.
  • Op woensdag 27 juli sluiten ze in Schoonderbuken de kermis af met een kermisbal in café Oud Schunnebroeck. De kermis in Scherpenheuvel blijft op woensdag gesloten.
  • Op donderdag 28 juli is de topdag van de kermis in Scherpenheuvel. In veel cafés is er dan extra animatie. De blikvanger is de cocktailbar van Lolands.
  • Op vrijdag 29 juli wordt tussen 17 uur en 19 uur een prikkelarm moment ingelast. Om 22.30 uur vindt het geluidsarm vuurwerk plaats.
  • De kermis in Scherpenheuvel eindigt op maandag 1 augustus met een familiedag en verminderde prijzen en met de ondertussen klassiek geworden beertjesworp.

Geef een reactie