Natuurpunt waarschuwt voor veel wespen en geeft nuttige tips

Het Hageland werd nog wakker onder een dik wolkendek maar na de middag brak de zon door en dat laat maar weinig twijfel over wat er ons later deze week te wachten staat. De temperatuur schoot omhoog. Zowat alle weervoorspellers hanteren een model met tropische warmte.

Dat erg warme weer gaat allicht gepaard met veel wespen die ook vroeger dan op andere jaren manifest aanwezig zijn. De studiedienst van Natuurpunt legt uit waarom dat zo is en wat je best kan doen om daar minder problemen mee te krijgen.

Wespen zijn niet alleen lastig, het zijn ook bijzonder nuttige dieren. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels kunnen bijvoorbeeld in kleine stukjes gevoederd worden aan de larven.

In het voorjaar starten de koninginnen met de bouw van een nest. Bij de Duitse en gewone wesp, dat zijn de soorten die het meest agressieve gedrag kunnen vertonen, is dat vaak onder de grond, in een oude muizen- of konijnengang, of anders in een beschutte ruimte als een zolder, berghok of tuinhuis.

Bij een droog voorjaar en een warme zomer zullen er veel wespennesten zijn en is er ook meer voedsel voor de wespenlarven. De nesten groeien dan sneller en de werksters vertonen vroeger op het jaar probleemgedrag. 2022 lijkt voor Duitse- en gewone wesp dus een boerenjaar te worden. De eerste werksters zijn trouwens al gemeld aan de eettafel.

De werksters helpen vanaf het late voorjaar met het grootbrengen van de nieuwe larven en het aanbrengen van prooien. In ruil voor dat voederwerk krijgen ze een druppeltje zoetstof van de larven. Rond eind juli zijn alle werksters volgroeid en legt de koningin eitjes voor de nieuwe generatie koninginnen en mannetjes. De taken van de werksters lopen op hun einde en door de afwezigheid van larven raakt het lekkers in het nest op. De werksters moeten daarom elders op zoek naar alternatieve bronnen van eiwitten. Die alternatieve zoetstoffen vinden wespen vooral in de buurt van mensen: in vuilbakken, op terrasjes, aan de eettafel en tijdens barbecues, waar ze agressief gedrag kunnen vertonen als we er fout mee omgaan.

Tips om wespensteken te vermijden

  • Wespen zien snelle bewegingen beter dan trage. Naar een wesp slaan is dus nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.
  • Word je toch aangevallen? Probeer dan niet te roepen. Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk.
  • Wees alert wanneer je buiten suikerrijke dranken zoals frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes. Dek je drankje altijd af als je buiten zit.
  • Als je een wesp doodslaat, let dan extra op. Wespen leven in grote kolonies en zullen deze kolonie verdedigen. Het gif van wespen bevat een feromoon dat andere wespen ook agressiever maakt en er dus voor kan zorgen dat je nog meer agressieve wespen achter je aan krijgt.
  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums wanneer je in de natuur gaat wandelen. Wespen gebruiken geur als communicatiemiddel en kunnen hier agressief op reageren.
  • Weer wespen van je terras door gebruik te maken van etherische oliën. Wetenschappers deden proeven met een wespenval en etherische oliën. Twee gecombineerde mengsels zorgden ervoor dat er vrijwel geen enkele wesp meer in de val kwam. Het ene mengsel bestond uit kruidnagel, citroengras en geranium en in het tweede mengsel zat ook nog rozemarijn.

Wat te doen bij een wespensteek?

  • Contacteer onmiddellijk een arts of bel een ziekenwagen bij sterk allergische reacties zoals het zwellen van de keel
  • Gebruik heel warm water of een haardroger om het gif te neutraliseren
  • Gebruik ijs om de zwelling en pijn te verminderen
  • Etherische olie op basis van lavendel verzacht de pijnlijke steek

Geef een reactie