Voormalige schepen Hendrickx verwelkomt pelgrims in origineel kaarskattentenue van +100 jaar oud

Wie op maandag 1 mei te voet naar Scherpenheuvel kwam, heeft allicht deze intrigerende figuur zien staan in de buurt van het tentje van “Langs Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel”.

Dat project probeert de bedevaart naar Scherpenheuvel een eigentijds, sportief imago te geven maar ze koppelen dat aan het herstel van het religieus erfgoed dat gerelateerd kan worden aan de bedevaart. Een van de belangrijkste aspecten daarvan zijn de kaarskatten.

Kaarskatten waren vrouwen die rond de basiliek aanwezig waren en daar onder meer kaarsen verkochten aan de pelgrims. Maar hun dienstverlening ging ook verder. Ze namen bijvoorbeeld de plaats in van een bedevaarder om aanwezig te zijn bij een eredienst of voor een boetedoening. Tegen betaling uiteraard! De dames hadden een nogal opdringere stijl en uiteindelijk zou de lokale kerkelijke overheid in 1924 verbieden dat er nog nieuwe kaarskatten zouden starten.

De kaarskatten hadden een typische kledij met een lange zwarte cape. Die cape bedekte het hoofd en werd met een speciale sluiting vast gemaakt om de nek. Er zijn nog minstens vier van die originele capes bewaard gebleven. Die moeten dus ook allemaal minstens honderd jaar oud zijn. Voormalig schepen in Scherpenheuvel-Zichem Marie-Jeanne Hendrickx heeft nog één van die capes in haar bezit en ze droeg dat waardevol kledingstuk vorige maandag ook effectief om de pelgrims welkom te heten die langs de bedevaartroute vanuit Tremelo en Gelrode naar de basiliek stapten. Zij hebben dus allicht zonder het te weten een uniek stukje erfgoed kunnen bewonderen.

Geef een reactie