Pastoor Jef Busschots overleden in abdij Averbode

Pater Jef Busschots is op maandag 1 mei op 79-jarige leeftijd overleden in de abdij van Averbode. Priester Busschots was al een tijdje ernstig ziek.

Jef Busschots werd in 1967 als Norbertijn ingekleed in de abdij van Averbode. Een inkleding gebeurt op het moment dat iemand beslist om in de kloostergemeenschap in te treden en de kloostergemeenschap dat ook aanvaardt. Jef Busschots werd novice onder abt Koenraad Stappers.

Twee jaar later, in 1969, doet Jef Busschots zijn professie van armoede, gehoorzaamheid en gewijd celibaat. Op 22 september 1974 wordt hij door monseigneur Schoenmaeckers tot priester gewijd.

Jef Busschots zal dan aan een lange loopbaan beginnen waarin hij zijn tijd verdeelt tussen opdrachten in de regio en een engagement in het kader van de abdij. In 1975 start hij als onderpastoor in Groot-Vorst. Hij wordt ook godsdienstleraaar in het Sint-Mariainstituut en blijft verbonden aan het bezinningscentrum van abdij Averbode.

Van 1 oktober 1982 tot 31 augustus 1987 wordt Busschots aangesteld tot directeur van het bezinningscentrum.

In 1988 krijgt Jef Busschots de opdracht om pastoor van Okselaar te worden. Een jaar later combineert hij die taak met een opdracht als pastoor van Molenstede.

Jef Busschots is geboren in Berchem en tussen 1 januari 2000 en juli 2002 zal hij naar zijn geboortestreek terug keren. Hij combineert er een aantal opdrachten, on der meer als prior van de Sint-Michielspriorij in Brasschaat, parochievicaris in Brasschaat, pastoraal verantwoordelijke voor R.V.T. Christine in te Ekeren en administrator van de parochie Sint-Jozef in Brasschaat.

In juli 2002 komt pater Busschots terug naar het Hageland. Hij wordt dan federatiepastoor in Diest waar hij zich vooral bezig houdt met de parochies Webbekom, Deurne en Onze-Lieve-Vrouw te Diest. Op 1 december 2009 werd hij
tevens parochieadministrator van Kaggevinne en op 1 november 2011 van de parochie Sint-Hubertus te Schaffen.

In februari 2022 zou pastoor Busschots afscheid nemen van zijn parochie in Schaffen. Hij werd daar opgevolgd door Karel Loodts. Er was een uitgebreide viering gepland maar Jef Busschots kon daar uiteindelijk niet persoonlijk aanwezig zijn door een coronabesmetting. Hij kon de viering wel volgen via livestreaming. Je Busschots bleef wel in Webbekom wonen maar uiteindelijk overleed hij in de abdijgemeenschap in Aevrbode.

Op donderdagavond 4 mei is er om 18 uur een gezongen viering voor pater Busschots in de abdijkerk. De uitvaart vindt plaats op vrijdag 5 mei om 11 uur.

Geef een reactie