Scherpenheuvel omarmt bedevaart – openingsviering met volle basiliek

De bedevaart naar Scherpenheuvel is opnieuw hip. Dat werd op maandag 1 mei duidelijk onderstreept door de golf aan voetgangers die vaak ook door de trage wegen naar Scherpenheuvel stapten.

Pastoor-deken Luc Van Hilst en zijn mede -pastoor Geert Narinx openden het bedevaartseizoen voor de inwoners van het bedevaartoord al op zondagavond 30 april. En ook daar was opmerkelijk veel volk op af gekomen. De basiliek liep helemaal vol voor die plechtigheid. Luc Van Hilst wil het openingsmoment bewust kort en simpel houden. Geen officiële dingetjes, gewoon met en door het volk!

De openingsviering begint met een bloemenhulde door een groepje kinderen. Veldbloemetjes die ze zelf geplukt hebben. Daarna neemt de pastoor het over. Luc Van Hilst is vooral dankbaar voor zoveel mensen die opnieuw afzakken naar het genadebeeld.

Scherpenheuvel gaat door een kroningsjaar en dat kreeg uiteraard ook een plaats in de openingsviering. Historicus Michaël Hanne nam het initiatief om een kinderboekje uit te geven over de eik van Scherpenheuvel. De auteurs van het boekje, mensen met een stevige reputatie en zeer veel knowhow, waren aanwezig in de basiliek.
Auteur Sylvia Vanden Heede vertelt het verhaal vn de eik vanuit het standpunt van de boom. Vanden Heede is onder meer ook de schrijfster van de zeer populaire reeks Vos en Haas. Doctor in de kunstwetenschappen, cartoonist en illustrator Joris Snaet maakte de illustraties. De tekeningen van Snaet zijn wekelijks in De Standaard te zien. Hij voltooide recent ook een bouwhistorische studie over het bedevaartsoord Scherpenheuvel.

De openingsviering werd afgesloten met een kort concert door de harmonie Onze-Lieve-Vrouw. Na de viering trakteerde het team van Luc Van Hilst met een glas op het plein voor de basiliek.

Je kan hieronder een reeks foto’s bekijken van de openingsviering. Het filmpje volgt later.

Geef een reactie