Omgevallen trompetboom in begijnhof geruimd-nieuwe aanplanting in najaar

In 2021 viel een grote alleenstaande catalpa voor de schuur van het begijnhof in Diest om als gevolg van aanhoudende regen. Gelukkig was er geen menselijke of materiële schade maar dat had anders kunnen zijn. Een paar weken eerder vond het evenement Vaderklap plaats op dat pleintje. Het stond er toen vol met doorzichtige tentbubbels. Op de tweede foto zie je dat de boom neerkwam op een plaats waar een van die tentjes stond.

De trompetboom was wel een bekend zicht en daarom werd een poging gedaan om hem in leven te houden.

Een boomchirurg adviseerde om de boom gewoon te laten liggen en zo de sapstroom op gang te houden. Dat gebeurde aanvankelijk maar het was al langer duidelijk dat die poging geen resultaat zou opleveren en dat de boom zou afsterven. Op vraag van het VVV werd uiteindelijk beslist om de boom te ruimen. Schepen Geert Cluckers suggereerde nog even om de stam te verwerken in “iets duurzaams” maar allicht is ook dat geen optie door houtrot.

De boom werd een paar dagen geleden geruimd en het grasveld voor de schuur wordt heraangelegd. In het najaar wordt er op die plaats een nieuwe boom gepland. De buurtbewoners krijgen inspraak in de soort en de plaats waar die vervanger moet komen.

Geef een reactie