Straaljagerpiloot Marcel Zeelmaekers uit Schoonderbuken verongelukte 67 jaar geleden

Tegenover de dorpskerk van Schoonderbuken vertrekt de Marcel Zeelmaekersstraat. Iedere gemeente heeft wel een reeks straten met namen van illustere personen maar vaak zijn de verhalen achter die namen niet meer bekend bij de bevolking. Dat is zeker ook waar voor Marcel Zeelmaekers.

Bij de oudere generatie brandt er vaag nog wel een lampje maar bij de jongere inwoners is er nauwelijks nog een link met deze toch wel opmerkelijke figuur.

David Swinnen schreef eerder al een aantal boeken over de geschiedenis van Scherpenheuvel-Zichem. De auteur woont zelf in Schoonderbuken en als hij daar het kerkhof bezocht passeerde hij het graf waar Marcel Zeelmaekers begraven ligt. David wilde er meer over weten en hij ging op zoek naar informatie. Die zoektocht zou tien jaar duren. Het was vooral de zus van Marcel, Gilberte Zeelmaekers, die veel nuttige info kon aandragen.

Wie was Marcel Zeelmaekers eigenlijk?

Marcel Zeelmaekers werd geboren op 19 januari 1933 in Schoonderbuken. Zoals dat toen gebruikelijk was liep hij ook school in het dorp, meer bepaald in de gemeentelijke jongensschool. Zeelmaekers was een opvallend goede student en die talenten werden vaak opgepikt door de dorpspastoors. Pastoor Vitalis Egidius Billen stelde de ouders van Marcel Zeelmaekers voor om hun zoon naar het Sint Antonius college in Lokeren te sturen. Van 1945 tot 1949 verbleef hij daar. Daarna kwam hij terug om zijn studies af te maken in het Sint-Jan Berchmanscollege in Diest.

Straaljagerpiloot

De jonge Zeelmaekers bleef ook na zijn studies ambitieus. Toen hij aan zijn legerdienst begon opteerde hij voor een opleiding als piloot. Dat gebeurde in Raversijde. Daarna vertrekt hij naar Amerika waar hij zijn zilveren wings zou behalen als straaljagerpiloot. Die periode maakt enorme indruk op de jonge Belg. David Swinnen heeft zestig brieven van Marcel Zeelmaekers kunnen inkijken en daar blijkt duidelijk uit hoezeer hij begeesterd was door de cultuurverschillen tussen de twee continenten . Hij beschrijft onder meer op lyrische wijze de Coca-Cola automaten die zelfs wisselgeld terug gaven.

Crash tijdens laatste vlucht van zijn opleiding

Net voor de straaljagerpiloot naar huis mocht komen, crasht zijn toestel op 24 september 1953. Het moest de laatste vlucht van zijn opleiding worden en die woorden werden ook op een pijnlijke manier letterlijk waarheid. Marcel Zeelmaekers overleeft de crash niet. Hij wordt begraven in Arizona.

Pas in oktober 1956 wordt zijn stoffelijk overschot gerepatrieerd met de Congoboot Lubilash van CMB Antwerpen. Dat gebeurt samen met het stoffelijk overschot van nog 20 andere Belgische piloten die met een Amerikaans toestel sneuvelden. De meeste van hen kwamen om in de Koreaanse oorlog.

Marcel Zeelmaekers en zijn familie werden zeer gerespecteerd in Schoonderbuken. Onmiddellijk na zijn repatriëring kreeg de straat tegenover de dorpskerk zijn naam. Dat is vandaag nog steeds zo.

Boek vanaf nu te bestellen

Het boek “Marcel Zeelmaekers – Straaljagerpiloot uit Schoonderbuken” verschijnt op 15 november 2020 en wordt vanaf dan aan huis gebracht of met de post verstuurd (+ verzendingskosten). Het is een paperback van 92 pagina’s in kleurendruk met meer dan 100 afbeeldingen. De verkoopprijs bedraagt 19 euro.

Geïnteresseerden kunnen vanaf nu reserveren door naam, adres en telefoon- of GSM-nummer te bezorgen aan david.swinnen@telenet.be of op 0495/867676 (na 17uur) met als vermelding ‘Zeelmaekers’


F-84G 51-16698A


Marcel Zeelmaekers vloog met de zeer dubieus ingeschatte F-84G Thunderjet. Dat toestel vertoonde belangrijke technische mankementen en had een te laag motorvermogen. De VS stelde het toestel gratis ter beschikking van heel wat landen. België vloog in de periode 1952-1957 met 21 F-84E. Later werden die vervangen door 213 Republic F-84G Thunderjets


Geef een reactie