Diest | Luistermomenten helpen isolement doorbreken

Blijf in uw kot! Het was allicht een onbewaakte uitspraak van federaal minister van Gezondheid Maggie De Block maar die vier woorden werden wel een symbolische slogan om de contactbeperking door covid-19 aan te geven. Mensen lijden onder dat isolement, zeker omdat we ook buiten ons kot afstand moeten houden en op veel plaatsen gemaskerd moeten praten tegen mekaar. Wie tijdens de vorige maanden verdriet moest verwerken kon die emotie niet op een normale manier kanaliseren. Het weegt!

Om daar mee weerwerk tegen te bieden, organiseert men in Diest 8 luistermomenten. Het concept is erg eenvoudig. Er staan twee stoelen, eentje voor jou en eentje voor een vrijwilliger of een hulpverlener. Jij babbelt, de vrijwilliger luistert actief. Waarover je het hebt en hoe lang het duurt, dat beslis je zelf!

Reserveren moet niet maar Je moet wel een mondmasker dragen en je aan alle richtlijnen in het kader van de pandemie houden als je naar een luistermoment komt.

De actie kadert in de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg.

Waar en wanneer vinden de luistermomenten plaats?

De locaties en uren vind je terug op https://www.diest.be/luisterplek-hoe-gaat-het.

Datum & uurLocatie
Donderdag 1 oktober 13 tot 16 uurKapel (naast dienst Toerisme)
Koning Albertstraat 16
Vrijdag 2 oktober 14 tot 16 uurTarsenaal
Hasselsestraat 30
Zaterdag 3 oktober 10 tot 12 uurBibliotheek Diest Grauwzustersstraat 10
Maandag 5 oktober 13 tot 16 uurZonnebloem Michel Theysstraat 7
Dinsdag 6 oktober 13 tot 16 uurBeverbeekhuis Tulpenstraat 2A
Woensdag 7 oktober 13 tot 16 uurZonnebloem
Michel Theysstraat 7
Donderdag 8 oktober
13 tot 16 uur
CBE Open School
Veemarkt 14
Vrijdag 9 oktober 14 tot 16 uurTarsenaal
Hasseltsestraat 30  
Zaterdag 10 oktober 10 tot 12 uurBibliotheek Diest
Grauwzustersstraat 10  
Troostplekken

Het initiatief wordt gestuurd door schepen van Welzijn in Diest, Monique De Dobbeleer.

“Hoe gaat het? Het is een simpele vraag, maar voor veel mensen kan het deugd doen om even met iemand te praten. Effe kunnen babbelen, vertellen waar je mee bezig bent, waar je je zorgen over maakt…dit kan opluchten. Zeker nu we zolang hebben binnen gezeten. Tijd om uit ons kot te komen. Dit is een simpel concept maar het is van groot belang!”
Monique De Dobbeleer – Schepen van Welzijn

Monique De Dobbeleer was eerder al de motor achter de Troostplekken van vrouwenorganisatie Ferm. Dat zijn mooie plaatsjes, vaak in een natuurlijke omgeving, waar mensen in stilte rust en loutering kunnen zoeken. In het najaar worden op al die plaatsen bloembollen geplant. Als teken van veerkracht.

In Diest is er zo’n Troostplek aan de ruïne van Sint-Jan De Doper. Je kan hier de foto’s van de opening nog eens bekijken.

Geef een reactie