In Diest blijft binnenkort de straatverlichting ‘s nachts weer branden

Het stadsbestuur van Diest besliste begin 2023 om de openbare verlichting op weekdagen te doven tussen 23 en 5 uur. Dat was uiteraard een reactie op de waanzinnige tarieven voor elektriciteit en energie op dat moment. Die prijzen zijn ondertussen weer enigszins onder controle en daarom gaan ze in Diest de lichten ‘s nachts opnieuw laten branden. Fluvius moet dus opnieuw aan de bak en daardoor zal het nog een paar weken duren om die maatregel ook effectief uit te voeren.

Met de beslissing om de straatverlichting in de maanden januari, februari en maart te doven werd naar schatting 45.000 euro aan energiekosten uitgespaard. Door de prijsdaling was het volgens burgemeester Christophe De Graef op dit moment opportuun om een evaluatie te maken.

Volgens de burgemeester van Diest was er begrip en waren er destijds lovende reacties bij veel inwoners. Anderzijds kwamen er ook opmerkingen van Diestenaren die zich ’s nachts minder veilig voelden op straat. Het doven van de verlichting zorgde nochtans niet voor meer concrete incidenten. Het bestuur neemt dat veiligheidsgevoel van inwoners echter heel serieus. Daarom werd besliste om de openbare verlichting ’s nachts opnieuw te laten branden.

LED-verlichting

Ondertussen werken de stad en Fluvius voort aan een duurzame, energiezuinige verlichting. In 2023 zal volgens schepen van openbare werken Bart Stals 48% van alle armaturen verled zijn. Diest zit daarmee meer dan op schema in haar doelstelling om alle openbare verlichting tegen 2028 te verduurzamen.

De verledding van de straatverlichting maakt het bovendien mogelijk om voor de woonkernen in de deelgemeenten, het stadscentrum en grote wijken zoals de Speelhofwijk, over te schakelen naar een brandschema waarbij de verlichting van 22 tot 6 uur met 50% gedimd wordt. Dat zorgt nog steeds voor een uitstekende zichtbaarheid ’s nachts, maar betekent tegelijk een fikse energiebesparing en een daling van de lichtvervuiling.

Geef een reactie