Fietsstallingen krijgen groendak en waterdoorlatende ondergrond

Het nieuwe en cruciale VN-klimaatrapport dat vandaag bekend gemaakt werd, geeft aan dat de uitstoot op aarde tegen 2030 naar de helft moet om te vermijden dat de temperatuur op de planeet met meer dan 1,5° gaat stijgen. Die uitstoot stijgt vandaag echter nog steeds.

We gaan dus iedere inspanning, hoe klein ook, nodig hebben. In Leuven werkt het bestuur erg actief aan klimaatvriendelijke maatregelen. Soms zijn dat dingen die nauwelijks opvallen maar die wel efficiënt zijn.

Momenteel worden twee populaire fietsenstallingen, respectievelijk op de Philipssite en in de wijk Vlierbeekveld, klimaatrobuuster gemaakt. De stalling op de Philipssite kreeg een waterdoorlatende ondergrond en beide stallingen zijn nu overdekt met een groendak.

De groendaken werken als een spons voor zowel regenwater als CO2. Groendaken hebben een absorberend effect en zorgen ervoor dat er minder regenwater wegstroomt naar de riolen. Volgens bevoegd schepen Dirk Vansina heeft een groendak ook een veel langere levensduur dan een traditionele dakbekleding.

De groenbedekking op de nieuwe stallingen neemt ook fijnstof op en zet zo CO2 om in zuurstof. Een groendak trekt bovendien vogels, vlinders en insecten aan.

Het is de eerste keer in Leuven dat dergelijke fietsenstallingen worden geplaatst. De stad Leuven wil in het najaar nog twee nieuwe fietsenstallingen met een groendak plaatsen, aan de reinigingsdienst in de Kolonel Begaultlaan en aan het buurtcentrum Hoogland.

Geef een reactie