Opvallend veel steun voor boerenprotest in het Hageland

Vorige vrijdag reden bijna driezuizend tractoren vanuit verschillende richtingen in Vlaanderen naar Brussel. Er passeerden twee kolonnes door het Hageland en daarbij vielen een paar zaken op. De doortocht van de boeren in Bekkevoort verliep opvallend gedisciplineerd. Dat zou overigens de ganse dag zo zijn. De initiatiefnemers van de actiet hebben een sterk staaltje van goed georganiseerd protest neergezet. Je kon alle kolonnes de ganse dag online volgen en er was een radiokanaal met updates en oproepen om strikt de consignes te volgen.

Onderweg was er opvallend veel begrip. Geen gemekker van bestuurders die een paar minuten moesten wachten als de kolonne passeerde. En nog opvallender, er was ook steun van de mensen die langs de baan stonden te kijken naar de lange stoet pk’s. In Bekkevoort zagen wij onder meer het team van sociaal secretariaat SBB met een steunbetuiging op een bord geschreven maar even verder zagen wij ook de werknemers van veevoeders Mijten langs de baan staan om hun solidariteit te betuigen. Veel omhooggestoken duimen ook, applaus zelfs hier en daar en toeterende auto’s die in de andere richting reden.

Dat het de boeren bijzonder hoog zit zal duidelijk zijn. Het tast wel hun creativiteit niet aan. Op zowat alle tractoren hing een opvallend bord met vaak rake slogans.

De stikstofproblematiek is een vrij complex gegeven. Wil je weten waar het eigenlijk over gaat? Luister naar onze podcast die we vorig jaar al maakten.

PODCAST

HET STIKSTOFAKKOORD LAAT DE BOEREN STIKKEN

Met: Mathieu Alaerts – landbouwer – en Sander Hoogstijns – landbouwconsulent Boerenbond

One comment

Geef een reactie