Kaat van Festivalshop | Populaire tv-series bepalen mee het gezicht van carnaval

Carnaval is zo ongeveer halfweg in het Hageland. Hoog tijd om even een stand van zaken op te maken met zaakvoerder Wim Van den Berghe van Festivalshop in Scherpenheuvel. Of beter gezegd, met Kaat, dochter van. Want na dertig jaar treedt de tweede generatie aan in de shop.

Officieel startte Wim Van de Berghe met Festivalshop in 1992 maar in feite moeten we voor de roots van de plezantste winkel van het Hageland veel verder terug in de tijd. De ouders van de huidige zaakvoerder waren al in 1959 een winkel begonnen waar kostuums werden verhuurd en waar je ook al wat feestattributen kon kopen. Cosdeco was in die tijd al een begrip in dat wereldje. Moeder Rosette had door de jaren heen 25.000 kostuums bij mekaar gebunkerd. Al dat textiel moest regelmatig gewassen en eventueel hersteld worden.

Wim Van den Berghe nam in 1992 een deel van de activiteiten van Cosdeco over en in 1993 investeerde hij in een compleet nieuw gebouw aan de Diestsesteenweg in Scherpenheuvel. Met dus die 25.000 stofvergarende kostuums erin. Al snel zag hij in dat het businessmodel van het vroegere Cosdeco achterhaald was. De productiekost voor nieuwe kostuums was sterk gedaald waardoor het eigenlijk niet meer rendabel was om te blijven investeren in het onderhoud van de gigantische stock textiel in het magazijn van Festivalshop. De jonge zaakvoerder gooide de strategie van zijn zaak drastisch om. Hij schakelde over naar de verkoop van kostuums en tegelijk ging Wim Van den Berghe zijn gamma veel breder maken. Hij was daardoor niet langer afhankelijk van piekmomenten zoals carnaval en sinterklaas. Bij Festivalshop was het een gans jaar door feest. Die strategische herpositionering was een gouden zet. Festivalshop kon op die basis uitgroeien tot de referentie in het Hageland voor de aankleding van feestjes, party’s en stoeten.

Festivalshop bestaat ondertussen dertig jaar en de tweede generatie zit er aan te komen. Kaat Van den Berghe, de dochter van, studeerde marketing en zij werd na haar studies ook gebeten door de feestmicrobe. Zo’n marketeer denkt in trends en uit een gesprekje met haar blijkt hoe groot de impact van televisie wel is. Onder meer de populaire series op Netflix en Streamz bepalen wat bij Festivalshop in de rekken hangt. Want dat is wat de mensen willen dragen als ze de feestneus opzetten. Kaat deelde die trends ook op in periodes. Met carnaval bijvoorbeeld, is de vraag naar specifieke typetjes anders dan in de rest van het jaar. En Kaat weet ook dat er, vooral in de carnavalsperiode, een verschil is in klanten. Mensen die zeker willen zijn van een specifiek typetje komen vaak al in december langs. De impulskopers komen twee weken voor carnaval. De keuze is dan nog ruim maar bepaalde, zeer populaire kostuums, kunnen toch uitgeput zijn. Er zijn ook mensen die wachten om hun feestplunje een dag op voorhand te kopen. Bij Festivalshop proberen ze om altijd voldoende keuze te hebben maar die is uiteraard iets beperkter op dat moment.

Kaat beklemtoont ook dat Festivalshop de klanten op een totaalpakket kan aanbieden. Ze hebben een zeer uitgebreid gamma aan attributen en make-up in de winkel. Je kan Kaat hieronder kort aan het woord horen. En we stapten ook even door de plezante winkel van Wim Van den Berghe.

TIP | De carnavalstoeten van Keiberg, Zichem en Schoonderbuken hebben we ondertussen netjes ingeblikt op onze pagina Carnaval 2023.
We brengen de volgende weken nog een fotoverslag van de stoeten in Scherpenheuvel, Aarschot en Diest.
Carnaval, dat beleef je bij Hola Hageland!

Geef een reactie