Grote tractorenactie heeft verzamelpunt in Diest en loopt via N29 naar Leuven

Wie volgende vrijdag 3 maart de weg op moet richting Brussel of wie op dat moment zijn inkopen wil doen in het winkelgebied aan de Leuvensesteenweg in Diest, houdt best rekening met een grote tractorenactie van Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor agravrouwen. Er zijn al meer dan 1500 tractoren ingeschreven voor die actie en allicht worden dat er nog veel meer. De actievoerders willen dat Vlaanderen een grondig bijgestuurd stikstofakkoord uitwerkt en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid onmiddellijk goedkeurt. Alleen op die manier krijgt de voedselproductie in Vlaanderen toekomstperspectief!” Die eis gaan ze met veel getoeter duidelijk maken in het centrum van Brussel.

Safety first!

De organisatoren roepen hun leden op om waardig en respectvol actie te voeren. Aandacht voor veiligheid staat de hele dag voorop. Deze oproep wordt samen met concrete richtlijnen en veiligheidsinstructies aan de deelnemers bezorgd en de hele dag via verschillende communicatiekanalen herhaald. De rit van de tractorencolonnes naar Brussel en de actie ter plaatse wordt begeleid door stewards en is georganiseerd in nauwe samenwerking met de federale en lokale politiediensten. Er moet ten allen tijden rekening gehouden worden met hun instructies en prioritaire voertuigen zullen steeds voorrang krijgen van de actievoerders. De initiatiefnemers roepen uitdrukkelijk op om vreedzaam actie te voeren en veroordelen elke vorm van geweld.

Verloop tractorenactie

‘s Ochtends zullen de colonnes tractoren vanuit alle Vlaamse provincies onder politiebegeleiding via gewestwegen Brussel binnenrijden. Je kan de colonnes live volgen via www.tractorenactie.be (gebruikersnaam is ‘actie’ en paswoord is ‘brussel’).

Het traject van de N29 van Diest naar Leuven ligt op twee van de aanrijtrajecten.

Route 2: Diepenbeek – Hasselt – Diest – Leuven
  • Diepenbeek – 7.45 uur | Jaga industrieterrein, Katteweidelaan.
  • Herk-de-Stad – 8.45 uur | Diestsesteenweg ter hoogte van industrieterrein vanaf verkeerslichten richting Diest.
  • Kortenberg 10.45 uur | Rotonde aan de Wijnegemhofstraat (in de veldlaan Koeiewegske).
Route 3: Bree – Oudsbergen – Diest – Leuven (Kleur grasgroen)
  • Bree  – 7.15 uur | Vierbaansweg Kinrooi Bree thv Biogas, verzamelplaats.
  • Peer – 8 uur | Stouterij Paesen richting Helchteren, verzamelplaats.
  • Diest – 9.15 uur | Verzamelen op de Staatsbaan op rechterrijstrook vanaf de Action.

De politie voorziet begeleiding, zodat de tractoren kunnen verzamelen op de rechterrijstrook, de middenstrook en het linker rijvak blijven dan vrij voor verkeer.  

Om 11.30 uur laten de tractoren in het centrum van Brussel massaal van zich horen en zal elke tractor toeteren. Bedrijven uit de brede voedselketen volgen dit voorbeeld en zullen op dat tijdstip een filmpje van hun eigen actie delen op sociale media onder de hashtag #tractorenactie en #boerenbroodnodig. Zo kunnen ook zij hun steun aan de sector uitdragen. Om praktische redenen is de deelname van vrachtwagens aan de tractorenactie absoluut onmogelijk.

Om 12 uur verzamelen alle tractoren aan de Havenlaan in Brussel, waar ze de Brusselse Kleine Ring oprijden. Daarna zakken alle deelnemers af naar het Kunstwet-kruispunt.

Om 14.30 uur keren alle tractoren huiswaarts.

Geef een reactie