Digifruit garandeert betere bewaring van fruit zonder gebruik ethyleenblokkers

België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton appelen en peren per jaar. Na de oogst wordt dat fruit maanden bewaard in koelcellen zodat het verspreid doorheen het jaar verkocht kan worden. Om het rijpingsproces te vertragen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit onder een aangepaste luchtsamenstelling bewaard. De bewaarcondities zijn echter niet specifiek per fruitpartij en daardoor treden er soms grote verliezen op.

Daarom gebruikt men bij de bewaring vaak de zogenaamde ethyleenblokkers, chemische stoffen die de rijping remmen. Deze chemische stoffen zijn echter niet toegelaten in de bioteelt.

Optiflux ontwikkelde een slimme technologie voor het beter bewaren van hard fruit in koelcellen. Dankzij het innovatieproject ‘Digifruit’ kan de fruitboer op een efficiëntere, goedkopere en gezondere manier appelen en peren bewaren. Het fruit wordt in koelcellen opgevolgd met nieuwe sensoren en een computersysteem die de luchtkwaliteit meten. Door de luchtsamenstelling op elk moment aan te passen, kan men de rijping beter beheersen en optimaal gerijpt fruit op de markt brengen.

CEO & CTO van Optiflux Niels Bessemans legt uit dat fruit ademt. Het systeem van Optiflux meet in real-time de ademhaling van het fruit tijdens opslag in koelcellen tot 200 ton. Op basis van continue metingen past het systeem de bewaarcondities automatisch aan met intelligente software. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder verlies en uiteindelijk dus ook voor meer rendabiliteit. Bovendien is het een volledig biologisch proces.

Op wereldniveau gaat 45% van de verse groenten en fruit verloren zonder te worden geconsumeerd. Daarom is de impact van bewaartechnologie op de houdbaarheid na verkoop zeer belangrijk. ​​De slimme technologie behoudt niet alleen kwaliteitsparameters zoals hardheid en kleur optimaal tijdens de bewaring, maar ook na de consumentenaankoop, thuis in de fruitschaal ligt. Hierdoor is het gebruik van ethyleenblokkers overbodig en is het ook mogelijk om bio-fruit het jaar rond te bewaren.

De technologie is een oplossing voor de sector waar energiebesparing en duurzaamheid hoog op de agenda staan. Doordat tijdens zo’n innovatieve DCA-bewaring het fruit bij lagere zuurstofgehalten bewaard wordt, produceert het minder ademhalingswarmte die moet worden weg gekoeld. Hierdoor wordt er zo’n 15% op het energieverbruik bespaard vergeleken met standaardbewaring.

Het innovatieve meet- en regelsysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De partners zijn er, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, in geslaagd de technologie vanuit het lab om te vormen naar een commercieel product dat nu in de praktijk wordt uitgerold.

Provincie steunt innovatie
​​

Gedeputeerde voor economie in Vlaams-Brabant ​Ann Schevenels ondersteunde de ontwikkeling van het project met een subsidie van 102.770 euro. Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor zo’n provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”.

Geef een reactie