Stadsbestuur maakt 1,5 miljoen euro vrij voor renovatie Peter Dorlandcentrum

Het stadsbestuur van Diest maakt 1,5 miljoen euro vrij voor de renovatie van het Peter Dorlandcentrum. Dat is het centrum waar de bibliotheek, de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord en het stadsarchief gevestigd zijn. De renovatie gaat enkel over het hoofdgebouw en dus niet over de bijgebouwen waar onder meer de ping pong club haar wedstrijden speelt.
Als eerste stap gaat de stad binnenkort op zoek naar een ontwerper. Om die aan te stellen is gisteren tijdens de vergadering van de gemeenteraad een budget van 145.000 euro goedgekeurd.

De restauratie moet in de eerste plaats de werkomstandigheden voor het personeel verbeteren en het comfort van de bezoekers ophogen. De toestand van het gebouw is momenteel bijna aftands te noemen. Na het zwembad is dit pand ook de grootste energieverbruiker in het patrimonium van de stad. De restauratie moet de energierekening stevig drukken.

Onder meer het buitenschrijnwerk van het hoofdgebouw is aan vernieuwing toe. Ook de verwarming, ventilatie en het brandmeldsysteem worden vernieuwd. De renovatiewerken moeten de akoestiek in het gebouw verbeteren en structurele problemen zoals vocht worden aangepakt.

Inhoudelijke versterking

Na de verbouwingen zal het personeel van de diensten die er gehuisvest zijn meer kunnen samenwerken. Dat wordt bevorderd door gedeelde ruimtes te creëren. Het sanitair, het personeelslokaal en de leraarskamer, een toegang met wachtruimte, een kleine exporuimte en een koffiehoek, en een gemeenschappelijk onthaal en kleine podiumzaal zijn ter beschikking van de drie diensten. Het stadsbestuur wil ook meer leslokalen voor de academie en een gedeelde gesloten leeszaal voor de bibliotheek en het stadsarchief.

Schepen Geert Cluckers merkte tijdens de discussie over het dossier ook op dat de infrastructuur ter beschikking kan zijn voor het publiek, bijvoorbeeld om er een tijdje te werken of gewoon om mekaar te ontmoeten. In Den Amer gebeurt dat momenteel ook en de formule heeft blijkbaar succes.

Vanuit de oppositie kwam de vraag of het gebouw nog voldoende geschikt is om langere tijd mee te gaan. Schepen Cluckers bevestigt dat het centrum nog minstens tien jaar door de diensten gebruikt zal worden.

Timing

Het bestek voor de aanstelling van een ontwerper werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 februari. De stad gaat op zoek naar een partner die het ontwerp van de renovatie verder zal uitwerken. Eind dit jaar zou dat ontwerp afgerond moeten zijn. De renovatiewerken zelf zijn voorzien voor 2024.

Geef een reactie