Popverbranding is aanloop naar hoogtepunt van carnaval in Diest

De Zotte Nacht van Diest was dinsdagavond de aanloop naar een resem carnavalsactiviteiten die pas op 26 maart eindigen met de internationale carnavalstoet.

De popverbranding van Koning Winter verliep tijdens Zotte Dinsdag erg vlot en efficiënt. Burgemeester Christophe De Graef overhandigde symbolisch de sleutel van de stad voor één nacht aan prins carnaval Andy I. Die vroeg of hij ook de sjerp kon krijgen maar de burgemeester riposteerde meteen dat hij die niet af gaf, een gedachte die burgemeester De Graef allicht zal koesteren in aanloop naar 2024.
De Dansmariekes mochten daarna twee opvallend hippe acts doen. Geen dansjes op vrolijke carnavalsdeuntjes maar pompende beats om de jonge carnavalisten te begeleiden. Dat is een knappe innovatie. De danspakjes nog een eigentijds accent geven en de naam wat genderneutraler maken en dat komt helemaal goed.

De fakkels waren ondertussen aangestoken. Burgemeester Christophe De Graef en prins Andy I mochten Koning Winter in as leggen en ook dat lukte opvallend vlot. Er werden wat extra zuurstofgaten in de pop getrapt maar de zaak ging opvallend vlot in de fik, zoals u op het filmpje onderaan kan zien.

Alles lijkt dus opnieuw op het juiste spoor te zitten bij de carnavalsvereniging. Tielebuis komt uit een bewogen periode waarin de carnavalsneuzen niet allemaal in dezelfde richting stonden. Daar was gisteren alvast niks van te merken. Volgende zaterdag 25 februari is er een kindercarnavalbal in Den Amer. ‘s Avonds volgt dan een prinsenbal. Op zondag 26 maart trekt de internationale carnavalstoet door de straten van het centrum. Het is traditioneel een van de laatste stoeten van het carnavalseizoen in het Hageland.

Geef een reactie