185 acteurs op de planken voor openluchtspektakel Damiaan

Vorige week werden in de Mariahal in Scherpenheuvel de voorbereidingen voor de musical Daems op gang getrokken. Dat spektakelstuk van productiehuis Historalia sluit in de maand augustus 2023 het jaar van de kroningsfeesten af.

De volledige crew, alle hoofdacteurs, veel figuranten en de meeste vrijwilligers die al zijn aangemeld waren aanwezig bij de startmeeting. Dat waren toch al gauw een kleine tweehonderd mensen.
Voor de acteurs beginnen binnenkort een lange reeks repetities. Coördinator bij Historalia Ief Daems noemde die periode relatief kort. Daarom zal ze ook intensief zijn. Er wordt zowel overdag als ‘s avonds gerepeteerd. Dat laatste is nodig omdat een aantal figuranten overdag werken of naar school moeten.
Al dat volk op het juiste moment op de juiste plaats krijgen is niet evident. Niet iedereen moet namelijk bij alle repetities aanwezig zijn. Het productiehuis gebruikt een informaticatool die dat in principe feilloos regelt. De acteurs krijgen ook een persoonlijke pincode waarmee ze zich bij elke repetitie kunnen aanmelden.

Bij Historalia staat de focus momenteel volledig op augustus 2023. Niet alleen de productie is een aandachtspunt, ook de locatie is een stevige uitdaging. De uitvoering van Daems vindt plaats op de weide naast de Mariahal waar vroeger het Oratorianenklooster stond. Dat perceel is erg vochtig en de fundamenten van het klooster steken ook nog in de grond. Die zijn historisch belangrijk en dus moeten de podium- en tribunebouwers er rekening mee houden.

Nochtans is het podium redelijk impressionant en de tribune is zo mogelijk nog indrukwekkender. De beide constructies krijgen ook een volledige overkapping. Er kan dus bij slecht weer gespeeld worden. Enkel een zware storm zou de productie kunnen hinderen, aldus coördinator Ief Daems.

De muziek voor de voorstelling wordt op voorhand live opgenomen. Iedere toeschouwer krijgt een headset mee waarmee je de voorstelling kan volgen. Die werkwijze heeft een pak voordelen. Het orkest moet niet iedere avond opnieuw opdraven, de toeschouwers kiezen zelf hoe hard ze de muziek willen zetten en er is geen geluidsoverlast voor de buurt. Er moet ook geen uitgebreide geluidsinstallatie worden opgebouwd en dat is vaak het meest kwetsbare element van zo’n productie. Nadeel is dat de headsets moeten uitgedeeld en weer opgehaald worden. Die toestellen moeten ook allemaal iedere dag weer proper gemaakt worden, iets wat in deze virus gevoelige tijden geen onbelangrijk aspect is.

De productie heeft uiteraard veel meer accommodatie nodig dan een podium en tribunes. De Mariahal wordt omgebouwd tot een foyer waar de toeschouwers voor en na de voorstelling iets kunnen drinken. Het Huis van Maria wordt gebruikt als ontvangst- en cateringruimte voor de VIPS. De backstage voor de artiesten komt in de barokgang. De parking naast de Rozenkransweg zal in de periode van de voorstellingen integraal nodig zijn voor de toeschouwers. Op het traject tussen de parking en de weide naast de Mariahal zorgt Historalia voor teasers die de toeschouwers al in de juiste sfeer zullen brengen.

Er spelen liefst 185 acteurs mee in de productie. Daarvan staan er in elke opvoering 150 effectief op het podium. Een grote groep met figuranten uiteraard. In de hoofdcast draaien ook heel wat sterk gereputeerde namen mee.

De hoofdrol van pater Damiaan is voor Pieter Jan De Paepe uit Lier. Liefhebbers van de stevige gitaarrifs zullen Pieter Jan allicht kennen van van de Deep Purple-tributeband Man in Purple. Allicht zullen meer Vlamingen de acteur kennen van zijn rol als Xander in Thuis of als Tom Collins in de musical RENT. In 2018 speelde Pieter Jan De Paepe de hoofdrol van Jezus Christus in de musical De passie. Ondanks zijn vrij jeugdige leeftijd, De Paepe is 27, heeft de hoofdrolspeler dus aardig wat kilometers op de teller in dat soort van werk.

“Ik ben heel erg blij dat ik zo’n iconische figuur mag spelen, in zo’n indrukwekkende productie en met al dat onwaarschijnlijke talent rond mij. Ik ben me sinds kort helemaal aan het verdiepen in het levensverhaal van Pater Damiaan en die man is echt ‘larger than life’. Voor mij is hij gewoon een rockster. Misschien zien de makers van ‘Damiaan’ dat ook wel zo en kwamen ze daarom bij mij uit.

“Ik ben heel erg blij dat ik zo’n iconische figuur mag spelen, in zo’n indrukwekkende productie en met al dat onwaarschijnlijke talent rond mij. Ik ben me sinds kort helemaal aan het verdiepen in het levensverhaal van Pater Damiaan en die man is echt ‘larger than life’. Voor mij is hij gewoon een rockster. Misschien zien de makers van ‘Damiaan’ dat ook wel zo en kwamen ze daarom bij mij uit.

Het verhaal van Damiaan begint in zijn jeugd. De jonge Jefke De Veuster speelt in het eerste gedeelte van de musical een prominente rol. Die rol wordt gespeeld door de 11-jarige Siebe Pulinx uit Bonheiden. Siebe is geen onbekende meer in de musicalwereld. Van zijn 7 tot 10 jaar was hij te zien in de spektakelmusical 40-45, waarin hij de kinderhoofdrol als kleine Tuur mocht spelen. Hij maakt ook deel uit van het showkoor SPOTZ-ON van Studio 100 en speelde mee in ‘Kerstmagie 2022’ van Historalia. Onlangs schitterde hij nog als Benji in de musical ‘Priscilla, Queen of the Desert’.

Vanaf maart 2023 wordt de agenda van dit jeugdig talent wel bijzonder druk. Naast de repetities voor Daems is hij dan actief bij de kindercast van ‘Red Star Line’ van Studio 100. Siebe denkt dat hij af en toe eens een dagje school zal moeten missen maar dat vindt hij niet echt erg. Hij heeft zijn pad voor de toekomst al uitgestippeld. Musical, toneel en muziek zijn daar de bakens voor.

Naast Siebe Pulinx staat er nog ander jeugdig talent op de planken bij Damiaan. De 12-jarige Alexander Dielen uit Berendrecht krijgt de rol van Kopa, Davina Van Engeland (19, Mol) speelt Lei, Anna Aerts (11, Tessenderlo) en Avisa Etedali (9, Scherpenheuvel-Zichem) nemen afwisselend de rol van Goa op, de 11-jarige Louis Maes uit Kontich (Pinto) en Lucie Smets (8, Sint-Niklaas) en Ella Mertens (11, Mol) wisselen af in de rol van Malia.

De rol van Mano, een eilandbewoner van Molokaï die zeer prominent in het verhaal aanwezig is, zal gespeeld worden door Nordin De Moor. Hij speelde recent nog een hoofdrol als Willy Wonka in de musical Charlie & The Chocolate Factory. Nordin De Moor speelt later dit jaar ook mee in de Studio 100-musicals Red Star Line en Les Misérables. De voorstelling van Daems staat in de minder evidente zomermaanden op de kalender waardoor ze perfect paste in de zeer drukke agenda van de acteur.

De andere hoofdrollen worden opgenomen door Wim van den Driessche (Bisschop), Maja Van Honsté (gids), Janis Van Dorsselaer (Kaia), Kato Haes (Lani), Steven Colombeen en Tim Saey (John Glenstone, pater Albert)

Het openluchtspektakel Damiaan vertelt op boeiende wijze het fascinerende verhaal van ‘Grootste Belg’ Jozef De Veuster, beter bekend als Pater Damiaan. De voorstelling vindt plaats naast de basiliek van Scherpenheuvel, de plek waar ‘Jef’ De Veuster in 1863 afscheid nam van zijn moeder om aan de slag te gaan als missionaris in Hawaï.

Jarenlang trekt Jef De Veuster door de bergen van de Hawaïaanse eilanden. Daar ontmoet hij het gezin van weduwe Kaia en het jonge koppel Lani en Noé, die plots geconfronteerd worden met de vreselijke ziekte lepra. Om dit dodelijk virus de baas te kunnen, besluit de overheid de besmette personen te isoleren op het eiland Molokai. Damiaan ziet vanop de eerste rij hoe het gezin van Kaia brutaal uit elkaar wordt gerukt. Als de vraag naar vrijwilligers komt om de zieken in Molokai bij te staan, is Pater Damiaan de eerste om te gaan. In een omgeving van dood en verderf, slaagt hij erin om iets unieks op te bouwen.

Damiaan is een voorstelling over zijn leven, maar ook over de schoonheid, de miserie en de verbinding die kan ontstaan bij de mensen die door de maatschappij aan de kant werden gezet.

De crew staat onder leiding van:

  • Script & regie: Luc Stevens
  • Muziek: Sam Gevers
  • Assistent regie & resident director: Brigitte Derks
  • Choreografie: Christophe Degelin

Je kan de voorstelling van Damiaan bijwonen vanaf 3 augustus tot en met 2 september 2023 aan de basiliek van Scherpenheuvel. Tickets & info: www.historalia.be/damiaan

One comment

  • Jeannine De Mesmaeker

    Wij zijn zaterdag 2 september gaan zien het verhaal was correct vertoont hoe het in boek Pater Damiaan staat, maar het was af het verhaal ,acteren, zang gewoon prachtig , muziek prachtig , dans en en decor. Genoten genoten en alles efkes vergeten . Proficiat en dank U wel Allemaal. En vooral dank aan Pater Damiaan voor al wat hij betekent heeft voor de mensen in grote miserie en pijn om hun leed iets te verzachten .

Geef een reactie