Krantje “Dit is Diest” moet taalvaardigheid van anderstaligen of laaggeletterden verbeteren

De dienst Diversiteit van de stad Diest start met een krantje over Diest, door en voor Diestenaars. Het krantje wordt gemaakt in samenwerking met het CVO Volt campus De Oranjerie en de provincie Vlaams-Brabant en is gericht op inwoners die nog moeite hebben met Nederlands of laaggeletterd zijn. De titel van de krant wordt “Dit is Diest”.

Praktijkgericht oefenen

De mensen die meewerken aan de inhoud en vorm van de krant, oefenen op een praktijkgerichte manier de Nederlandse taal. Volgens schepen van Diversiteit Monique De Dobbeleer kunnen ze teksten schrijven en nalezen, redactievergaderingen bijwonen, interviews afnemen, werken met pc-toepassingen of helpen bij het grafisch ontwerp.

De medewerkers gaan ongeveer wekelijks aan de slag met een begeleider van CVO Volt. Er wordt niet enkel gemikt op anderstalige lezers, maar ook op senioren die misschien niet de kans hebben gekregen om lang naar school te gaan.

Het krantje kan door de dienst diversiteit gebruikt worden om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier op de hoogte te brengen van projecten en activiteiten. De krant wordt in duidelijk, eenvoudig verstaanbaar Nederlands geschreven.

Eerste editie

Het gaat om een pilootproject. De krant zal ongeveer om de twee maanden verschijnen. De eerste editie wordt deze week verspreid over verschillende locaties, onder meer in de bib, Tarsenaal, de Kringloopwinkel of Huis van het Kind. De krant is ook te lezen via de website van de stad: www.diest.be/dit-is-diest.

Taalondersteuning

De nieuwe krant is een onderdeel van ‘Zorgzaam Diest’, waarmee de dienst Diversiteit het sociale weefsel in de stad wil versterken. Samen met de bib, scholen, vrijwilligers en andere partners creëert de stad oefenkansen Nederlands voor iedereen die taalstimulering en -versterking kan gebruiken. 

Er bestaan nog enkele andere initiatieven die hetzelfde doel nastreven. Met de Boekenstoet-voorleessessies komenvrijwilligers aan huis voorlezen – er zijn BiBBabbels en het Taalpunt in de bibliotheek, maar ook het Taalbad-taalkamp voor kinderen in de schoolvakanties.

One comment

Geef een reactie