Tweede parlementair mandaat voor Vlaams-Belang in Scherpenheuvel-Zichem

Federaal parlementslid Dries Van Langenhove kondigde vorige zaterdag enigszins verrassend aan dat hij zijn parlementair mandaat neerlegt en terug geeft aan de partij. Van Langenhove gaat zich naar eigen zeggen nog meer toeleggen op zijn eigen mediakanalen. Van Langenhove opgevolgd door Joris De Vriendt . Hij wordt op die manier het tweede parlementslid voor zijn partij dat in Scherpenheuvel-Zichem woont. In 2019 haalde Suzy Wouters al een parlementszetel binnen voor Vlaams Belang maar dan wel in het Vlaams parlement.

Joris De Vriendt werd in Scherpenheuvel-Zichem verkozen als gemeenteraadslid in 2012. Hij trok toen de lijst van Vlaams Belang en haalde 320 voorkeurstemmen. In 2018 moest hij de koppositie afstaan aan Suzy Wouters. Zij haalde 642 voorkeurstemmen binnen. Dat uitstekende resultaat leverde Wouters een tweede plaats op voor de verkiezingen van het Vlaams parlement in 2019. Die hoge plaats op de lijst was bijna een garantie voor een zitje in het Vlaams parlement en Suzy Wouters haalde dat mandaat ook binnen.
Joris De Vriendt haalde 248 stemmen in 2018 en bleef maar met een zuchtje de derde verkozene van Vlaams Belang, Rudi Vancauwenbergh, voor. De Vriendt nam echter in januari 2020 ontslag als gemeenteraadslid. Zijn plaats werd ingenomen door Bieke Gielen.

Joris De Vriendt is tot op heden aan de slag als partijsecretaris voor het Vlaams Belang in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Dat zal dus deze week veranderen. De Vriendt leek zaterdag nog even de boot af te houden maar dat heeft dus niet al te lang geduurd. Een parlementair mandaat levert in principe een hogere visibiliteit op, ook al omdat en dat kan van belang zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. En uiteraard is een zitje in het parlement ook financieel niet onaardig. De parlementaire brutovergoeding bedraagt momenteel 8 472,16 euro per maand. (inhouding van % ingecalculeerd). Daarnaast krijgen de kamerleden een belastingvrije onkostenvergoeding van momenteel 2497,06 €/maand.

Foto: in januari 2019 kwamen Dries Van Langenhove en Filip Dewinter naar Aarschot in het kader van de campagne voor de federale en regionale verkiezingen. Suzy Wouters (vooraan op de foto) en Joris De Vriendt (4de van links) waren toen opvallend aanwezig.

One comment

  • Raar maar waar. De oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA in Scherpenheuvel-Zichem hebben nu respectievelijk 2 en 1 volksvertegenwoordiger in hun rangen. De filosofie heeft een eigenaardig lot!

Geef een reactie