Vier voedselbossen in het Hageland

Het Hageland wordt een beetje voedselbosland. Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpunt CVN, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab hebben vorig jaar twee van die voedselbossen opgestart. Die zijn in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken. De volgende twee maanden komen er ook voedselbossen in Geetbets en Schaffen. De partners krijgen daarvoor de steun van LEADER Hageland+.

Een voedselbos is een productief ecosysteem dat ontworpen is door de mens naar het voorbeeld van een natuurlijk bos. Het voedselbos wordt zo ingericht dat het zelf zijn vruchtbaarheid opbouwt zonder toevoeging van externe grondstoffen. Het voedselbos moet ook toelaten om een lerend netwerk uit te bouwen over het fruit dat er groeit.

De initiatiefnemers krijgen via de verschillende partners expertise aangereikt: over de grond, het proces en de Hagelandse fruitvariëteiten afgestemd op de lokale nood. Elk voedselbos schrijft een eigen verhaal en stelt zijn plek open om dat verhaal te delen en te laten groeien. In dialoog met omliggende landbouwers, buurtbewoners en fruittelers worden activiteiten georganiseerd om het thema te doen leven.

Zwaluweveld in Scherpenheuvel

Het voedselbos in Scherpenheuvel-Zichem kreeg de naam Zwaluweveld. Het is een perceel van meer dan 3 hectare en ligt in de buurt van het Wijnputhol in Zichem.

Het voedselbos wordt aangelegd in verschillende fasen, verspreid over meerdere jaren. De bedoeling is om op de site een reeks uiteenlopende workshops te geven: praktijk en theorie over permacultuur en voedselbos en zelfvoorzienend leven, workshops rond persoonlijke groei, meditatiecirkels,…
De beheerders willen er ook een plek van maken waar jongeren die in een time-out zitten, terug zin kunnen ontdekken en terug in verbinding kunnen gaan met de natuur en met zichzelf.

Vissenaken, Geetbets, Schaffen

In Vissenaken kreeg het voedselbos de naam Sint-Pietershof. De site is ongeveer 1 hectare groot en de aanplant ervan is gestart in januari 2023. De eigenaars hebben eerder al een poel laten graven en er werden hagen aangeplant die als windbreker en vogellokker moeten dienen. De Nationale BoomgaardenStichting en Regionaal Landschap Zuid-Hageland zetten mee de schouders onder dat project.

In Geetbets gaat het voedselbos Biesembos heten. Het perceel ligt aan de Biesemstraat. De ouders van Annick Beeterens hadden er een kwekerij van tomaten en salade met aan het eind van elke rij een slingerende druivelaar. De rest van het land werd gebruikt om aardbeien een aalbessen te kweken. Vorig jaar verongelukte de vader van Annick. Zij wil er nu, samen met anderen, een biodiverse, warme en vruchtbare plek creëren waar mensen kunnen vertragen en aarden. Dat doet ze onder meer ook uit eerbetoon aan haar vader. Er is een startdag op 15 februari. De info daarover kan je hier terug vinden.

In Schaffen zal het voedselbos aangelegd worden in de buurt van het nieuwe recreatiedomein Oosterlindeveld.

Geef een reactie