Leerlingen uit zes Europese landen komen een ganse week naar Aarschot

Op 6 februari start er een in het kader van een Erasmus+-project een internationale uitwisselingsweek in Atheneum Kamsa in Aarschot. Leerkrachten en leerlingen uit zes verschillende Europese landen werken al sinds de coronacrisis intensief samen rond burgerschap, cultuur en kunst in Europa. Na bijeenkomsten in Portugal en Polen komen leerlingen van de zes scholen nu samen voor vijf leerrijke dagen in Aarschot. Volgens directeur Isabelle Vanhoudt is het belangrijk dat een school in een internationale context kan werken.

Vincent Stockx is een van de leerkrachten die het project begeleidt. Eindtermen rond burgerschap en cultureel bewustzijn zijn volgens hem niet altijd even makkelijk te bereiken. Atheneum Kamsa Aarschot zet daarom in op levensecht leren, en levensechter dan een internationale uitwisseling waarbij leerlingen oog in oog komen te staan met andere culturen en kunst kan haast niet. De buitenlandse leerlingen verblijven de eerste drie dagen in gastgezinnen. Ze worden helemaal ondergedompeld in onze cultuur.

Programma

De focus van deze bijeenkomst ligt op twee thema’s: het trauma van oorlog en migratie. Er staan bezoeken aan de martelaarssteden van de Eerste Wereldoorlog op het programma, waaronder Aarschot en Leuven. Voor het tweede thema bezoeken ze het Red Star Line Museum in Antwerpen.

Maandag verwelkomt burgermeester van Aarschot Gwendolyn Rutten de leerlingen en leerkrachten in het Capucienenklooster van Aarschot. Doorheen de week staan er verschillende workshops op het programma waarin mensen die naar België migreerden vertellen waarom ze die stap ondernamen en welke moeilijkheden ze daar toen en ook vandaag nog bij ervaren. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Voertaal tijdens de uitwisseling is Engels.

Alle leerlingen van de derde graad kregen de kans om zich in te schrijven voor één of meerdere activiteiten. Zo kunnen ze zonder verre reis of verplaatsing toch proeven van een uitwisselingsproject en leeftijdsgenoten uit alle hoeken van Europa ontmoeten.

Vijf bijeenkomsten

Afgelopen schooljaar gingen al delegaties van Atheneum Kamsa naar Alenquer in Portugal en Tuchow in Polen. Na Aarschot volgt in het voorjaar nog een bijeenkomst in Pécs in Hongarije. In oktober heeft de laatste uitwisseling in het Estse Pärnu plaats. Tussen de bijeenkomsten houden de leerlingen contact via een online platform.

Geef een reactie