Lolands 2022 breekt alle records! ALS Laevers fonds schenkt 114.826 € aan strijd tegen ALS

De 10de editie van Lolands in Scherpenheuvel heeft een onwaarschijnlijk resultaat opgeleverd. Het ALS Laevers fonds kon zaterdagavond 114.826 euro overschrijven op de rekening van het onderzoeksteam van de professoren Ludo Van Den Bosch en Philip Van Damme.

In totaal hebben de tien edities van Lolands nu net iets meer dan 500.000 euro opgebracht voor het onderzoek naar de oorzaken van ALS. Professor Van Damme benadrukte in zijn speech hoe ongelooflijk belangrijk dat is. Eigenlijk is dat het bedrag het dubbele waard volgens professor Van Damme.
ALS is bijzonder complex. In de KU Leuven probeert een team van meer dan dertig wetenschappers al drie decennia om de oorzaken van deze ernstige ziekte te begrijpen. Dat team heeft twee bronnen van financiële middelen om dat onderzoek te kunnen verder zetten. Ze kunnen een beurs aanvragen maar daar is een erg gedetailleerde omschrijving voor nodig en in het geval van ALS is dat niet altijd mogelijk. Het geld van de Stichting ALS Laevers is niet geoormerkt. Ze kunnen dat dus vrij besteden aan een onderzoek waarvan ze denken dat het iets oplevert maar niemand gaat staan zeuren als dat uiteindelijk niet zo blijkt te zijn. In september 2022, vlak na Lolands, bleek die aanpak succesvol. een internationaal team van wetenschappers kon toen een behandeling bekend maken die een specifiek type van ALS kan stoppen en waarmee de patiënten zelfs een verbetering van hun toestand ervaren. Professor Van Damme was een van de onderzoekers die actief heeft meegewerkt aan die behandeling. Dat was onder meer mogelijk dankzij de middelen van de Stichting ALS Laevers.

Geef een reactie