Lolands moet naam aanpassen vanaf editie 2023

De organisatoren van Lolands mochten zaterdagavond het beste resultaat ooit bekend maken. De editie 2022 bracht 114.826 euro op en daarmee overschrijdt het ALS Laevers Fonds de onwaarschijnlijke drempel van 500.000 euro die ze aan de de onderzoekers van KULeuven konden overmaken.

De tiende editie zal meteen ook de laatste zijn onder de naam Lolands. Het festival kreeg enkele jaren gelden al een claim van het veel grotere Lowlands in het Nederlandse Biddinghuizen. Zij zijn de rechtenhouder van die merknaam en fonetisch liggen de beide merken te kort bij mekaar. Het team van Lolands kreeg nog toestemming om de editie van 2022 onder de bekende naam te organiseren maar volgend jaar kan dat niet meer. Gerry Frederickx van Lolands kondigde aan dat er een nieuwe naam is maar er wordt nog gecheckt of die rechtenvrij is.

Het Nederlandse festival heet in feite niet Lowlands maar A Flight to Lowlands Paradise. Zo’n mondvol bekt niet echt vlot. Allicht omdat zowat iedereen gewoon Lowlands zegt hebben de organisatoren de rechten op die merknaam ook laten vastleggen.

Lowlands is een driedaags festival dat vorig jaar 65.000 bezoekers toeliet. Die waren op exact twee minuten uitverkocht. Het festival had onder meer Stromae en Arctic Monkeys op de affiche. Lowlands is ook veel meer dan muziek. Ze serveren ook literatuur, film, cabaret, ballet, theater en zelfs strip. De organisatie maakt al jaren een werkpunt van milieuvriendelijkheid.
A Flight to Lowlands Paradise werd voor de eerste keer georganiseerd in 1993 maar dat betekent niet dat het dit jaar aan zijn dertigste editie toe is. Er zijn er namelijk twee weg gevallen tijdens de pandemie.

Geef een reactie