Tien extra broedpalen voor ooievaars in het Hageland

De broedpalen voor ooievaars in het Webbekoms Broek zijn een succes, al gebeurt er altijd wel iets onverwachts, soms zelfs met een dramatische afloop. Twee jaar geleden zorgde een broedend koppel ooievaars voor twee kuikens. Tijdens hun verblijf was er een paar dagen extreem hoog water en het broek liep helemaal onder. Een van de kuikens kwam in het water terecht en kon maar op het nippertje gered worden.
Je kan hier een extra artikel lezen over het ooievaarsnest in 2021.

In het voorjaar van 2022 kwam datzelfde koppel opnieuw naar hun broedpaal in Diest. Deze keer leverde dat vier kuikens op maar opnieuw toonde de natuur zijn grimmigheid. Tijdens een storm kwamen twee kuikens om het leven. De andere twee overleefden gelukkig.
Je kan hier een extra artikel lezen over het ooievaarsnest in 2022

De initiatieven om ooievaars de omstandigheden te bieden zodat ze gaan broeden lijkt op meerdere plaatsen in Vlaanderen aardig te lukken. Uit cijfers van Natuurpunt blijkt dat de Belgische broedpopulatie van ooievaars in 2021 een nieuw record bereikte van 196 broedparen. 

Eerder deze week raakte bekend dat het Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) tien extra broedpalen wil installeren in het Hageland. Die komen verspreid over de gemeenten Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo. Wim Boonen van RLNH verklaarde aan ROB-TV dat er momenteel gewacht wordt op de vergunningen voor de bouw van die broedpalen. Het is nochtans wel de bedoeling om de palen nog voor het nieuwe broedseizoen in het voorjaar van 2023 op te tuigen. De weersomstandigheden moeten dan ook een beetje meezitten omdat de palen in lager gelegen valleigebieden worden geplaatst en dan mag het uiteraard niet al te nat zijn.

De palen worden aangekleed met poëtische teksten. Het ganse project gaat zo’n 30.000 euro kosten.

Geef een reactie