Belgen drinken weinig Belgische wijn maar 81% staat er wel voor open

De wijnproductie bloeit in het Hageland en ook breder is er steeds meer aandacht voor lokaal geproduceerde wijn. Maar toch koopt de Belgische consument die nog steeds vaak. Het marktonderzoeksbureau iVox deed in september 2022 een bevraging bij 1000 Belgen om na te gaan hoe de Belgische wijndomeinen hun lokale wijn beter in beeld kunnen brengen en hoe ze de kennis erover bij de consument kunnen ophogen nadrukkelijker op de kaart kunnen zetten en de kennis erover te vergroten, voerde iVox een grondige marktanalyse uit via een online bevraging bij 1.000 Belgen in september 2022.

De bevraging levert een straffe discrepantie op.

 • 57 procent van de Belgen heeft al Belgische wijn geproefd, maar slechts drie procent drinkt die wijn ook geregeld. Dat betekent wel dat bijna de helft van de Belgen (43%) nog nooit Belgische wijn heeft gedronken.
 • Een kwart van de bevolking bezocht al een Belgisch wijndomein.
 • Driekwart van de Belgen zegt dat de kennis over Belgische wijnen summier is.

Uit de bevraging blijkt echter dat er hoop op verbetering is. 81 procent van de wijndrinkers geeft namelijk aan in de toekomst Belgische wijn te willen drinken. Het zijn vooral de 35- tot 54-jarigen en de hogere sociale groepen die Belgische wijn willen overwegen.

De studie geeft ook twee belangrijke oorzaken aan waarom consumenten minder geneigd zijn om Blegische wijn te kopen.

 • Het prijsmodel van onze wijnen is een rem voor bijna de helft van de ondervraagde wijndrinkers. Zij geven aan dat 10 euro een drempel is voor een fles wijn terwijl de Belgische wijnen daar vaak boven zitten.
 • Ongeveer zestig procent van de wijndrinkers koopt wijn in de supermarkt en daar is de Belgische wijn ondervertegenwoordigd.

Bij de vzw Belgische wijnbouwers zijn ze overigens enthousiast over de resultaten van deze bevraging. Die vzw telt 140 leden van meestal actieve wijnbouwers. Wijnliefhebbers zijn duidelijk positief over Belgische wijn. Tegelijkertijd beseft voorzitter Lodewijk Waes dat er nog flink wat werk op de plank ligt.
De vzw wil vooral de kwaliteit van de Belgische wijn nog verbeteren door de professionalisering van de wijnbouw in België te stimuleren. De vzw Belgische wijnbouwers wil ook de bekendheid van de wijnen bij de consument in binnen- en buitenland vergroten door middel van promotie-evenementen en opleidingen.

iVox definieert vijf types wijnconsumenten op basis van de bevraging

 • Gepassioneerde Wijnkenners (25% van de consumenten, vaak mannen uit de hogere sociale groepen)
  Deze groep drinkt zeer regelmatig wijn en ze hebben een voorkeur voor complexe, krachtige, kruidige wijnen met flink wat alcohol. Ze hebben aandacht voor foodpairing en ze willen graag nieuwe wijnen ontdekken.
 • Prijsbewuste Wijnliefhebbers (18%, eerder plus 55ers)
  Ze drinken graag een glaasje wijn maar ze beschouwen zichzelf niet als kenners. . Ze gaan op zoek naar de beste wijnaanbiedingen, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding centraal staat. Tien euro voor een fles wijn vinden ze duur.
 • Imagozoekende Gelegenheidsdrinkers (22%, vaak een middelbar diploma)
  Ze drinken minder vaak wijn thuis maar eerder bij etentjes en op feestjes. Ze kopen eerder wijn in specifieke kanalen en minder in de supermarkt. Op restaurant kiezen ze eerder voor de wijnkaart dan voor de huiswijn.
  Ze hebben slechts een gemiddelde wijnkennis, waardoor de wijnkeuze voor hen eerder een opgave is.
 • Drinkende wijnleken (16%, eerder vrouwen)
  Ze drinken enkel wijn bij speciale gelegenheden en geven dan de voorkeur aan eenvoudige, lichte, zoetere, fruitige wijnen met weinig alcohol. Ze kopen hun wijn meestal in de supermarkt, Ze kiezen vaak voor dezelfde wijn, en op café of restaurant voor de huiswijn.
 • Wijnonthouders (19%) drinken zelden tot nooit wijn. In deze groep vinden we eerder Nederlandstaligen, 18- tot 54-jarigen, alleenwonenden zonder kinderen en personen met een middelbaar diploma en uit de lagere sociale groepen terug

De beelden onderaan werden gemaakt op de Petrushoeve in Molenbeek-Wersbeek. Zaakvoerder Gerry Calders heeft ondertussen 11 hectare wijnstokken in beheer. Dat laat hem toe om 15 soorten wijn te produceren. Dit jaar heeft hij 4000 nieuwe planten gezet en vorig jaar waren er dat zelfs 10.000.

Je kan via deze link een artikel lezen over De Petrushoeve.

One comment

 • briers ghislain

  Er zijn maar enkele kwaliteitsvolle wijnen in het Hageland . En om hun kwaliteit op peil te houden , kunnen ze moeilijk uitbreiden . En wie 10 € duur vind voor een goede wijn , daar heb ik mijn bedenkingen bij ( ook bij de snobs zonder smaakpapillen die echt dure wijn drinken )

Geef een reactie