Petrushoeve is klaar voor een zeer goede druivenoogst

Vorig weekend is Sprankelend Hageland van start gegaan. Ook tijdens de volgende drie weekends kan je nog een reeks wijndomeinen in het Hageland gaan bekijken.

Het eerste weekend waren vooral de wijndomeinen in Tielt-Winge, Holsbeek en Rotselaar betrokken. Vanaf dit weekend wordt dat aanbod breder open getrokken. Je kan het exacte activiteitenschema onderaan lezen.

Een van de mensen die een dominante rol speelt in de Hagelandse wijnproductie is Gerry Calders van de Petrushoeve in Molenbeek-Wersbeek. Hij was tijdens de vorige dagen druk in de weer met de voorbereiding van de nieuwe oogst. Dat wordt allicht een zeer goede oogst. Wij mochten de druiven al eens proeven en ze smaakten succulent lekker!
Wanneer die oogst precies start is niet helemaal exact op voorhand te voorspellen. Kijken, proeven en meten. Dat is wat er nu bijna dagelijks gebeurt op de wijngaarden rond de Petrushoeve.

Gerry Calders is een man die altijd de voetjes op de grond houdt en zijn eigen strategie volgt. Ook nu. Die nuchterheid heeft hem deze zomer heel wat potentiële schade bespaard. De zon brandt al wekenlang op de aandikkende druiven en bij veel wijnboeren hebben de vruchten schade opgelopen. Bij Gerry Calders is die schade zeer beperkt omdat hij veel meer bladeren bovenaan de druivenstokken laat staan. Een afdakje, noemt hij dat.

De impact van de zon mag dan al meevallen, toch zijn niet alle gevaren weg. De wijnbouwer is in deze periode vooral bezig om de vogels en de wespen weg te houden bij de kostbare druiven. Overal in de wijngaarden hangen grote wespenpotten, er zweven een soort vliegers in de vorm van roofvogels in de lucht en op een paar strategische plaatsen staan krijters, dat zijn toestellen die een vreemd geluid maken als je passeert. Vogels hebben daar schrik van en ze blijvend dus uit de buurt. Als het nodig is zet Gerry Calders ook luchtdrukkanonnen in en hij overweegt om een lasersysteem aan te kopen dat de vogels kan weg houden.

De Petrushoeve is uitgegroeid tot een van de grootste wijnproducenten van het Hageland. Gerry Calders heeft ondertussen 11 hectare wijnstokken in beheer. Dat laat hem toe om 15 soorten wijn te produceren. Dit jaar heeft hij 4000 nieuwe planten gezet en vorig jaar waren er dat zelfs 10.000.
Een aantal collega’s doen ondertussen beroep op zijn expertise om hun oogst te beheren. Onder meer de domeinen Hagelander in Rillaar, Coberger in Scherpenheuvel en De Lange Eycken in Houwaart, laten hun wijn maken door Partners in wijn, een initiatief van Gerry Calders.

Het unieke domein met een oude hoeve die helemaal omgord ligt door de wijnvelden is een idyllische plaats voor verblijfstoerisme en voor events. Ook al omdat Molenbeek-Wersbeek een van de mooiste groene gemeenten van het Hageland is, met veel wandel- en fietswegen. Gerry Calders haakt daar handig op in. Bovenop een rug van de wijngaard staat de barrel, een gigantisch wijnvat waar je met twee kan verblijven. Vlak achter de hoeve heeft de zaakvoerder van de Petrushoeve een terrein vrij gemaakt waar je feestjes en events kan organiseren.

Het programma van Sprankelend Hageland

ZATERDAG 27/8
VZW Steenen Muur – Wezemaalse wijnfeesten

Je kan terecht in het wijnbezoekerscentrum en een glaasje wijn proeven in de gezellige wijnkelder in het hart van wijndorp Wezemaal.

ZONDAG 28/8
Wijndomein Graevenberger

Wijndomein Graevenberger werd in 2007 opgestart en is gelegen op de Molenberg in Kortrijk-Dutsel (Holsbeek). De huidige wijnbouwers, Erwin Blomsma en Saskia Broeckx, namen de wijngaard over in 2016. Vandaag staan er circa 1400 wijnstokken: Bacchus, Chardonnay, Dornfelder, Müller-Thurgau, Pinot Gris en Pinot Noir.

Wijnkasteel Haksberg

Een wijndomein met een mooi kasteel! Je kan de wijngaarden en de productieruimte van het wijnkasteel bezoeken.

Wijndomein Steenen Muur vzw

De vzw Steenen Muur, gesteund door de gemeente Rotselaar, staat in voor de exploitatie van drie wijngaarden op de zuidflank van de Wijngaardberg. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 1 ha 20. De vzw plantte in totaal 4.500 wijnrankstokken aan. In de wijnkelder van het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn kan je de wijnen van de vzw komen degusteren.

Wine, walk & run – i.s.m. Golazo

Wijn degusteren op een sportief event!
Wandel of loop 8,5 km of 13,5 km met start & finish in Linden (Hageland). Onderweg zijn er 3 of 4 wijndegustaties met een uniek eventglas als aandenken voor elke deelnemer. Het parcours gaat langs 2 Hagelandse wijndomeinen: wijndomein Vandeurzen en wijndomein Chartreuzenberg.

Wijnkasteel Vandeurzen – deelname aan Wine, walk & run evenement

Het kasteel van de familie Vandeurzen in Linden is niet alleen een prachtig witte, neoclassicistische parel in een romantisch parkdomein. Het is ook een echt wijnkasteel met wijngaarden langs beide zijden van de kasteeldreef. Het gastronomische restaurant in de oude kasteelhoeve vormen het uithangbord van het domein.

Wijndomein Chartreuzenberg – deelname aan Wine, walk & run evenement

Wijnbouwers Herman en Pieter telen hier al meer dan twintig jaar wijndruiven om er witte, rode en – officieel erkende – Belgische schuimwijn mee te maken. Deze hobby, zoals Herman het nog steeds omschrijft, is momenteel uitgegroeid tot 1.200 stokken op een oppervlakte van 60 are. Herman verkoopt zowel rode als witte wijnen.

ZATERDAG 3 & ZONDAG 4 SEPTEMBER
Wijndomein Kluisberg

De Kluisberg in de Bekkevoortse deelgemeente Assent is een plaats waar kluizenaars honderden jaren geleden al wijn verbouwden. Van jaar tot jaar kent Kluisberg een groeiend succes. Je vindt er een ruime keuze aan gevarieerde wijnsoorten gemaakt door een familie met passie voor wijn.

Wijndomein Petrushoeve

Je kan er ongestoord door de wijngaarden wandelen, de oude wijnkelder en de vinificatieruimte bezoeken van deze Hagelandse wijnhoeve. Er is een cool terras om een lekker glas wijn te nippen.

Wijndomein Chartreuzenberg

Wijnbouwers Herman en Pieter telen hier al meer dan twintig jaar wijndruiven om er witte, rode en – officieel erkende – Belgische schuimwijn mee te maken. Deze hobby, zoals Herman het nog steeds omschrijft, is momenteel uitgegroeid tot 1.200 stokken op een oppervlakte van 60 are. Herman verkoopt zowel rode als witte wijnen.

Wijndomein Liemau 

Wijngaard Liemau, dat is een passie die werd doorgegeven van vader op dochter. Geniet van de wijnen aan het degustatiehuisje tussen de wijnranken

Wijndomein Danouise

Deze wijngaard is gelegen op de zuiderflanken van de Houwaartseberg. Hier worden een aantal soorten witte wijn verbouwd, namelijk: Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling en Bacchus. Ook wordt er een rode wijn verbouwd die samengesteld is uit Regent, Dornfelder en Zweigelt. Je kan bij de wijngaard met je mobilehome overnachten.

Wijndomein Steenen Muur vzw

De vzw Steenen Muur, gesteund door de gemeente Rotselaar, staat in voor de exploitatie van drie wijngaarden op de zuidflank van de Wijngaardberg. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 1 ha 20. De vzw plantte in totaal 4.500 wijnrankstokken aan. In de gezellige wijnkelder van het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn kan je de wijnen van de vzw komen degusteren.

Wijnkasteel Haksberg – enkel zondag 4 september

Een wijndomein met een mooi kasteel! Je kan de wijngaarden en de productieruimte van het wijnkasteel bezoeken.

ZATERDAG 10 EN ZONDAG 11 SEPTEMBER
Wijnkasteel Vandeurzen

Het kasteel van de familie Vandeurzen in Linden is niet alleen een prachtig witte, neoclassicistische parel in een romantisch parkdomein. Het is ook een echt wijnkasteel met wijngaarden langs beide zijden van de kasteeldreef. Het gastronomische restaurant in de oude kasteelhoeve vormen het uithangbord van het domein.

Wijndomein Steenen Muur vzw

De vzw Steenen Muur, gesteund door de gemeente Rotselaar, staat in voor de exploitatie van drie wijngaarden op de zuidflank van de Wijngaardberg. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 1 ha 20. De vzw plantte in totaal 4.500 wijnrankstokken aan. In de gezellige wijnkelder van het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn kan je de wijnen van de vzw komen degusteren.

Wijnkasteel Haksberg – enkel zondag 11 september

Een wijndomein met een mooi kasteel! Je kan de wijngaarden en de productieruimte van het wijnkasteel bezoeken.

One comment

Geef een reactie