Nieuw kroontje voor Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

De basiliek van Scherpenheuvel staat er al een week bijzonder stijlvol bij. De internationaal befaamde florist Daniël Ost en een aantal vrijwilligers zorgden voor een knappe aankleding van het interieur met mooi gecombineerde bloemenpartijen. De televisiemis van vorige zondag was een eerste opstapje naar de kroningsfeesten. Die kregen donderdagavond een eerste mooi hoogtepunt met een Te Deum maar vooral met het nieuwe kroontje voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

Het nieuwe kroontje, dat tijdens het Te Deum op het hoofd van het beeld van Maria werd geplaatst, is gemaakt door juwelenontwerpster Lies Wambacq uit Leuven. Zij selecteerde 200 juwelen uit de erg ruime voorraad voorwerpen die bedevaarders in de loop der tijden hebben achtergelaten in de basiliek, uit dankbaarheid voor een verkregen gunst. De kunstenares heeft vooral goud verwerkt in het kroontje. De reden daarvoor is simpel. Er zitten nogal wat gouden trouwringen in de schatkamer van de basiliek. Lies verwerkte ook drie grote diamanten en een paar zeer opvallende blauwe en groene edelstenen in het kroontje. Ze heeft ongeveer 180 uur gewerkt aan de creatie. Pastoor Luc Van Hilst heeft de tegenwaarde van de juwelen die Lies Wambacq gebruikt heeft, laten schatten bij een expert. Dat bedrag wordt geschonken aan de voedselbank van Scherpenheuvel-Zichem. Hoeveel dat is, werd nog niet bekend gemaakt maar het gaat over een substantieel belangrijk bedrag.

Geef een reactie