Carina Jankowski trekt lijst Vooruit Diest in 2024 – vroege start anticipeert op nieuwe regelgeving

De strijd voor de sjerp in onze steden en gemeenten zal in 2024 structureel anders verlopen. De meeste politieke partijen zijn momenteel bezig met de vorming van hun lokale beleidsverantwoordelijken. De bekende campagnetechnieken zullen ook moeten evolueren om in te spelen op de nieuwe spelregels.

Een ding lijkt nu al vast te staan. De kiescampagnes gaan langer duren en ze zullen intensiever verlopen. Ondertussen duiken de eerste namen van lijsttrekkers op. Vooruit Diest maakt vandaag op de facebookpagina van de partij bekend dat huidig voorzitter en mede-fractieleidster van de partij Carina Jankowski de lijst zal trekken in 2024.

In 2018 stond Carina Jankowski op de tweede plaats bij sp.a, na lijsttrekker en stemmenkanon Marc Florquin. Ze kwam met 328 voorkeurstemmen pas als zesde van haar partij uit de verkiezingen en werd daardoor ook niet direct verkozen. Omdat Carine Van Camp, die bij sp.a als vierde op de ranglijst uit de kiesstrijd kwam, haar mandaat niet opnam, kon Jankowski alsnog meteen in de gemeenteraad plaats nemen. In tegenstelling tot de legislatuur 2012-2018 moest sp.a naar de oppositiebanken. Open Diest werd in 2018 de grootste partij in Diest en sloot een bestuursakkoord met DDS.

Bij de verkiezingen in 2024, is er geen opkomstplicht meer voor het lokale niveau. De lijststem zal enkel nog gelden als een stem voor de partij en levert geen persoonlijk voordeel meer op voor de kandidaten op de lijst. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie zal automatisch burgemeester worden. Die stemmenmagneet heeft ook gedurende de eerste twee weken na de verkiezingen het initiatiefrecht om de coalitie te vormen. Lukt hij of zij daar niet in, dan gaat dat initiatiefrecht naar de tweede grootste fractie. In de praktijk zien we echter nu al bewegingen om op die regelgeving te anticiperen.

Geef een reactie