Unieke zestiende eeuwse molen van Betekom weer open voor publiek

Het Hageland heeft er een uniek gerestaureerd, eigenlijk eerder geconsolideerd, monument bij. Het heeft bijzonder veel moeite en tijd gekost maar de oude molen van Betekom kan eindelijk open gesteld worden voor het publiek. Dat gebeurt met een gratis volksfeest op zaterdag 1 oktober. Het toffe programma van dat volksfeest kan je onderaan in dit artikel lezen maar we willen het eerst even over de molen hebben.

De molen van Betekom is de enige ijzerzandstenenmolen in onze regio. Hij werd al gebouwd in de 16e eeuw. In de eerste dagen van de bezetting in 1914 woedde een zware brand in het gebouw en daarna stond het monument decennialang te verkommeren. De muren begonnen te scheuren en de situatie werd gevaarlijk omdat er regelmatig stenen naar beneden vielen. In 1990 kocht Natuurpunt de molen aan. Er werd een studie gemaakt voor de restauratie van de molen maar pas twintig jaar later zou de molenwerkgroep ook effectief aan het project beginnen. Dat zou een lastige karwei worden met heel wat onvoorziene hindernissen. Er was een architectenwissel, Hélian Guislain, de voorzitter en inspirator van de molenwerkgroep en mede-oprichter van de lokale afdeling van Natuurpunt, overleed in 2012. Restauratiedossiers zijn vaak administratieve en financiële moerassen en dat was hier niet anders. Maar dankzij de inspanningen van een reeks privésponsors, de gemeente Begijnendijk, Vlaanderen en Natuurpunt raakte het project dit jaar eindelljk rond.

De molen kreeg een nieuwe monumentale trap met reling, een uitkijkplatform en een beschermend dak. De trap is speciaaal omdat hij in een dubbele richting draait. Je kan naar boven en naar beneden via een ander traject.
Het uitzicht ervan doet enigszins aan de Maagdentoren in Zichem denken. Ook dat monument doet momenteel dienst als uitkijkplatform al is de dimensie enigszins anders.

Volgende zaterdag 1 oktober kan je de molen voor de eerste keer bezoeken. Naar aanleiding daarvan is er een volksfeest met met biologische hapjes en dranken, muziek en animatie.

Het programma:

doorlopend: bar, food, kinderanimatie, springkasteel, grime, demo boogschuttersgilde, cirkusacts met circus circrodoni, bezoek aan de Molen en dj-sets Kamaradio Moskou
‘s Avonds is er een groot kampvuur, vuurshows en sfeerlicht.

Het muzikaal programma

  • 14 uur | Hamareel Folkband, bar, food, springkasteel, grime
  • 15 uur | korte openingsplechtigheid Oude Molen, fanfare De Vooruitgang
  • 15.30 uur | Crony & Chum (Blues)
  • 17 uur | Wanda (Rock & Folk)
  • 20 uur | The Autumn Chills (tijdloze classics)
  • 21.30 uur | Sunny Aftermoon (reggae & feelgood)
  • 23 uur | Kamaradio Moskou (partyset)

De molensite bevindt zich aan de Molenweg 25, ten noorden van het dorpscentrum van Betekom. Parkeren kan op de parking van de GBS De Klimroos (Prof. Scharpélaan 47) of Sportcentrum de Tumkens.

Het monument zal na 1 oktober op vaste tijdstippen toegankelijk zijn en op aanvraag via de Dienst Vrije Tijd van de gemeente Begijnendijk.

Omslagfoto © molenwerkgroep Betekom

Geef een reactie