High Five routes moeten leerlingen stimuleren om per fiets of te voet naar school te komen

Superheld FIVE kwam op dinsdag 13 september naar Diest om de eerste High Five palen te installeren. De eerste wat? Jawel, high five palen! Dat zijn fluogele palen met een opengesperde hand erop. De palen zijn de basis van een slim systeem om kinderen te motiveren om met de fiets of te voet naar school te komen. Ze worden in de vier windrichtingen rond scholenstad Diest geplaatst, op routes die samen met de scholen en de oudercomités zijn uitgetekend.

Elke dag dat een leerling te voet of fietsend naar zijn school stapt of rijdt, verdient hij of zij tien punten. Je bewijst dat je de punten verdient door je aan te melden aan zo’n high five paal. Dat aanmelden gaat vlotjes. Alle leerlingen krijgen een bandje met een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication, dat is een technologie die snelle interactie mogelijk maakt tussen de chip en de paal.

Voor fietsers gaat dat anders. Zij krijgen een RFID-tag aan de fiets. RFID staat voor Radio Frequency Identification, dat is een technologie om contact te maken tussen een minuscule chip en een RFID-lezer. Als fietsers de school binnenrijden passeren ze de lezer en het systeem zal hen dan registeren.

De gescoorde punten kunnen ingeruild worden voor beloningen. Denk aan zwembadtickets, theatertickets, extra speeltijd of wat lekkers.

Gamification, heet deze techniek en die naam verwijst uiteraard naar gaming waar dit al veel langer gebruikt wordt. De essentie is dat men met toffe prikkels, lees de beloningen, een bepaald soort gedrag probeert te stimuleren.

De actie kreeg dit jaar een extra accent met de ontwikkeling van een digitale applicatie. De leerlingen kunnen namelijk hun eigen profiel en avatar aanmaken op het platform van high-five. Ze volgen daar hoeveel muntjes ze verdiend hebben en dat wordt dan weer gekoppeld aan de beloningen. Het kan gaan over virtuele beloningen zoals medailles maar de scholen kunnen ook creatief zijn en er effectieve beloningen aan koppelen. Er is een voorbeeld bekend van een school die extra speeltijd toekent aan de klassen die het meeste munten bijeen harkt.

Er wordt ook een community rond het ganse systeem gecreëerd waar ouders, kinderen en de schoolteams informatie kunnen uitwisselen maar waar ze bijvoorbeeld ook campagnes kunnen opzetten.

De gemeenteraad keurde eerder al een budget van 60.000 euro goed om alle routes binnen een periode van drie jaar uit te bouwen. In Stad Diest gaan elk jaar drie andere basisscholen met het project aan de slag. Daarvoor dienden ze ook een aanvraag in voor de subsidie ‘veilige schoolroutes’ van Vlaams minister Lydia Peeters.

Geef een reactie