Schade van overstromingen in natuurgebieden na 1 jaar nog steeds immens

Vorig jaar viel er in deze periode een gigantische bak regenwater in het Demerbekken. Bij VRT NWS maakt Luc Vervoort van Natuurpunt de trieste balans op van de overstromingen die dat meebracht.

Volgens Luc Vervoort hebben we door de, deels bewust veroorzaakte overstromingen, op een jaar tijd meer zeldzame natuur verloren dan tijdens de dertig jaar ervoor. Vooral in de mooie natuurgebieden in onze regio is de schade gigantisch. Luc Vervoort noemt het Schulensbroek in Halen, Herk-De-Stad en Lummen maar ook in de Demerbroeken tussen Zichem, Averbode en Testelt en in het Vorsdonkbos in Aarschot zijn de gevolgen groot.

De analyse van de expert van Natuurpunt is opmerkelijk omdat de overstromingen op die plaatsen een gevolg was van de bressen die in de Demerdijk werden geslagen. Dat gebeurde op de druk van het water op andere plaatsen te verminderen zodat men daar overstromingen kon vermijden. We hebben veel van die schade dus zelf veroorzaakt.
Door bressen in de dijken te maken kwam het water in de natuurgebieden erg hoog te staan en door het warme weer verdween alle zuurstof uit dat water dat ook nog eens vermengd geraakte met rioolwater Die giftige mix was meteen het einde voor grote kolonies vissen maar ook voor een aantal zeldzame planten. Luc Vervoort noemt onder meer de wilde orchidee, de blauwe knoop en het moerasviooltje. Die zijn nauwelijks nog te vinden. Hun plaats wordt ingenomen door onkruid dat in principe op akkers opduikt.

Die planten trekken ook zeldzame vogels, vlinders en insecten aan. Als de plantjes verdwijnen gebeurt dat ook met de dieren die erop af komen. Omdat het volop zomerde overleefden de jongen van laagbroedende vogels niet. Onder meer de sprinkhaanzanger, de blauwborst en de kleine karekiet werden getroffen.

Bij Natuurpunt dringen ze erop aan dat het water wordt opgevangen waar het valt. De regen moet kunnen infiltreren waar hij neerkomt. Dat is niet alleen belangrijk om overstromingen te voorkomen maar ook om de grondwatervoorraad aan te vullen. Om die ambitie waar te maken moeten onder meer de afwateringsgrachten verdwijnen en steden en gemeenten moeten werk maken van ontharding.

Geef een reactie