Historische wandeling toont grauw oorlogsverleden van Meensel-Kiezegem

Meensel-Kiezegen torst een grauw oorlogsverleden mee. Net voor de bevrijding werden op 1 en 11 augustus 1944 drieste razzia’s uitgevoerd in het kleine dorpje. Daarbij werden 71 inwoners gedeporteerd naar het concentratiekamp van Neuengamme bij Hamburg. Slechts acht mensen zouden later terug keren. De reden voor de feiten was een aanslag op Gaston Merckx, een boerenzoon uit een familie die collaboreerde met de Duitse bezetters.

Tot vandaag blijven de feiten nazinderen. Het is daarom belangrijk dat de geschiedenis juist gekaderd wordt en dat is wat in Museum44 gebeurt. In dat oorlogsmuseum wordt het verhaal van de twee razzia’s uitgebreid en multimediaal gedocumenteerd.

Op zondag 17 juli 2022 kan je een bezoek aan dat museum combineren met een wandeling in de mooie omgeving. Je passeert dan, afhankelijk van de afstand die je kiest, bij een aantal sites die een rol hebben gespeeld bij de razzia’s.

Je kan een wandeling maken van 5, 10 of 15km. Vertrekken is mogelijk vanaf 7 uur en tot 15 uur. De start en het einde zijn telkens aan Museum44. Tijdens de wandeling passeer je aan het ‘Vrijbos’ waar wapens en munitie verscholen lagen, de zusterschool waar het tribunaal werd gehouden, de ruīnes van de hoeve Merckx en de plek van de aanslag op Gaston Merckx. Je krijgt een wegbeschrijving mee met een korte duiding over die plaatsen en wat interessante extra info.

Je hoeft onderweg ook niet constant tempo te maken. Je passeert onder meer bij de Wollekes voor een ijsje, tegenover het standbeeld van Eddy Merckx kan je een drankje nuttigen in ‘t Klein Verlet of wat verder in het legendarische wielercafé Boerenhof waar ooit ex-prof Guido Van Calster nog achter de tapkraan stond.

Na de wandeling kan je een verfrissing scoren in het Museumcafé. Je krijgt ook gratis toegang tot Museum44 met het digitaal belevingscentrum. In Museum44 worden verbanden gelegd met de misdaden en wantoestanden die vandaag elders in de hele wereld plaats vinden. Het museum beschikt over een interactieve animatiefilm en Virtual-Realitybrillen voor een geanimeerde digitale beleving.

Deelnemen kost amper 5 euro per persoon De opbrengsten gaan integraal naar de werking van Museum44. Naast de wandelgids krijg je ook een voucher voor een gratis toegang tot het museum. Je hoeft niet op voorhand te reserveren, je kan de dag zelf aanmelden aan het startpunt in het museum.

Het wordt de volgende dagen bijzonder warm. Als je gaat wandelen kan je best goed smeren tegen de zon. Pas zeker ook je kledij aan met een beschermend hoofddeksel en een zonnebril. Je wandelt in open terrein waar niet overal bescherming is voor de zon.

Geef een reactie