Opening Schoonhoven is eerste stap op weg naar herontwikkeling van groene stadslong

In Aarschot hebben burgemeester Gwendolyn Rutten en de schepenen Gerry Vranken, Bert Van der Auwera en Annick Geyskens zondagmiddag het domein Schoonhoven officieel geopend. Traditioneel moet er dan een lintje geknipt worden maar het was veel belangrijker om te zien dat Aarschot meteen mee is met de ontwikkeling die hier de volgende jaren zal gebeuren. Er werd namelijk niet alleen een lintje geknipt. Er waren springkastelen en kinderanimatie, fanfare De Mottegalm zorgde voor de muzikale omlijsting en de verenigingen die Schoonhoven nu al gebruiken mochten hun werking demonstreren. En er was volk dat genoot van de mogelijkheden die het domein nu al biedt.
Gwendolyn Rutten was duidelijk geëmotioneerd na het obligate lintjesknippen. “Het was een complex dossier en er gebeurde altijd wel iets onverwachts”, zei burgemeester Rutten. “Maar als ik vandaag zie hoe enthousiast de kinderen hier al aan het spelen zijn maakt dat alles goed. Wat begon als een idee, wordt eindelijk werkelijkheid. Met vallen en opstaan, vaak met de wind op kop, bouwen we verder aan de droom. Er is nog veel werk, maar we zijn vertrokken.”

Groene long in wording

Het domein Schoonhoven is een site van 16 hectare groot. Die toekomstige groene long schurkt tegen de stadsrand aan wat het belang van de ontwikkeling ervan extra belangrijk maakt. Het domein was tientallen jaren lang eigendom van de familie Thuysmans. Die hadden er een mix van weekendverblijven en caravans, een paar zwembaden met veel plastic gedoe en de klassieke speeltoestellen laten samen komen. Typisch een product van de jaren zestig en zeventig toen weekendrecreatie populair werd de ecologische waarden nog moesten gedefinieerd worden. In de delen van het domein die niet volgebunkerd werden, bleef de natuur onbeheerd en ongebruikt woekeren.

Vorig jaar in juni kocht het stadsbestuur dit gigantische domein aan voor 2,5 miljoen euro. Het plan is om Schoonhoven terug te geven aan de natuur en aan de inwoners van Aarschot. De werken om de krochten uit het verleden te ruimen begonnen meteen en het is opmerkelijk hoeveel werk er al geleverd werd. De weekendverblijven en de caravans zijn gesloopt en verwijderd. De aftandse speeltuigen zijn weg en zo goed als alle niet noodzakelijke verhardingen zijn opgebroken.

Inspraak

Het domein krijgt voorlopig een tijdelijke herbestemming. Het cafetaria en de infrastructuur ervan is nog voldoende performant en kon ondertussen als pop-up weer openen. De leden van de hengelclub doen verder hun ding. Er is water, er is vis en die dames en heren hebben hengels. Meer moet dat niet zijn. En er zijn activiteiten. In “De zomer van Aarschot” is een aparte sectie met een reeks toffe events die op Schoonhoven plaats vinden.

En nu is het aan de inwoners van Aarschot. Zij mogen voorstellen doen over de uiteindelijke herbestemming van het domein. Er zijn uiteraard een paar krijtlijnen getrokken. Hedendaags correcte recreatie met wandel- en fietsinfrastructuur en het herstel van de ecologische waarde van het domein zijn absolute ontwikkelingslijnen. Daarbij zal er aandacht zijn voor het bijzondere archeologische accent van de site. De primitieve parochie van Weerde ligt namelijk binnen de contouren van de site. Weerde is een van de weinige sites in het Demerbekken waar een primitieve parochie gespaard gebleven is van latere bebouwing. Archeologische indicatoren wijzen op de zekere aanwezigheid van een kerk én nederzetting in de 9de en 10de eeuw.

Schoonhoven kan gezien zijn ligging ook een belangrijk van centrum van creativiteit worden met een bundeling van allerlei activiteiten. En er wordt ook gewerkt aan trendy verblijfsaccomodatie. Je denkt dan uiteraard spontaan aan glamping.

De realisatie van al die plannen zal nog een paar jaar duren. Aarschot en omgeving zal echter niet moeten wachten tot Schoonhoven volledig klaar is. De openstelling ervan gebeurt voortschrijdend in functie van de realisatie van de deelprojecten.

Je kan onderaan een aantal foto’s bekijken van het openingsmoment.

Wil je meer foto’s bekijken?
Klik dan door naar deze fotopagina: https://holahageland.net/opening-domein-schoonhoven/

Geef een reactie