Aarschot pakt leegstand in handelskern aan met kwaliteitslabel

Het stadsbestuur van Aarschot wil de leegstand in het kernwinkelgebied aanpakken met een kwaliteitslabel. Dat label heet “Schot in je zaak”. Eigenaars kunnen dat krijgen als hun pand volledig instapklaar en brandveilig is.

De dienst lokale economie gaat actief op zoek naar leegstaande handelspanden in het centrum. Ze contacteren de eigenaars ervan en gaan daarna samen bekijken hoe de panden aantrekkelijker kunnen gemaakt worden. Ondernemers die een pand zoeken, worden gestimuleerd om te kiezen voor een pand met dat label. Die panden zijn ook duidelijk herkenbaar. Ze krijgen namelijk sticker op de vitrine.

Het label kan gecombineerd worden met de al langer bestaande pop-up subsidie. Ondernemers die een try-out van hun commercieel concept willen doen alvorens ze definitief de stap zetten naar het ondernemerschap, kunnen een premie krijgen van maximaal 1000 euro, mits de voorlegging van facturen. Eigenaars die een pop-up in hun pand accepteren kunnen een premie van maximaal 500 euro krijgen.

Er moeten wel wat voorwaarden vervuld worden om die pop-up premies te kunnen krijgen. De belangrijkste zijn dat de pop-up minstens 1 maand en maximaal 6 maanden moet open blijven, er moet een effectieve vitrinefunctie zijn en de zaak moet in het kernwinkelgebied zijn. Een aantal sectoren zoals bank- en verzekeringen maar ook onder meer sekswerkers zijn uitgesloten.

Dat ganse verhaal heeft ook een flipzijde. Handelspanden die uiteindelijk niet verhuurd worden krijgen een leegstandbelasting aangerekend.

Geef een reactie