Kunstenparcours Not That Kind of Doctor schakelt versnelling hoger

Vorig weekend startte het kunstenparcours Not That Kind of Doctor [NTKOD] in Diest. Nog de ganse maand mei kan je op diverse plaatsen in de stad vaak onverwachte combinaties van kunst en cultuur gaan ervaren. Het kunstenparcours zal om de twee jaar terug komen en afgewisseld worden met het stadsfestival Relict dat vorig jaar voor de eerste keer plaats vond.

[NTKOD] krijgt vanaf zaterdag 7 mei een eerste belangrijke versnelling. Daarna komen er ieder weekend een aantal activiteiten bij. Wij hebben een podcast gemaakt met schepen van cultuur Geert Cluckers en dirigent Rik Ghesquière. Geert Cluckers heeft als bevoegde schepen uiteraard een beslissende rol gespeeld bij de organisatie van [NTKOD] maar hij heeft bewust niet gewogen op de samenstelling van het programma. Dat was een opdracht voor curator van het kunstenparcours, doctor in de Kunstwetenschappen Benny Madalijns.

Dirigent Rik Ghesquière loopt als een rode draad doorheen het programma. Hij dirigeerde op de openingsdag The Art of Brass, een ensemble koperblazers begeleid door een mobiele beiaard die bespeeld werd door Carl Van Eyndhoven. Op 15 mei dirigeert Rik Ghesquière het ORFEO Kamerorkest, een mix van gerenommeerde musici, aangevuld door jonge toptalenten. Ze brengen dan de wereldpremière van QUESTION IN QUESTION van componist George De Decker. Verder brengen ze muziek van Robert Groslot, Arvo Pärt, Frank Bridge en Samuel Barber.  Op 29 mei tenslotte, vertolkt I Solisti del Vento Young Stars en Young Belgian Talent, de door de schrijfster Diane Broeckhoven bewerkte versie van het melodrama “L’histoire du soldat” van Igor Stravinsky’. Ook dan hanteert Rik Ghesquière het dirigeerstokje.

Diest kreeg er naar aanleiding van de opening van het kunstenparcours een opmerkelijk monumentaal kunstwerk bij. Dieu Fleuve of de Riviergood staat ondertussen al een week op de Kaai aan de paardentrap. Het beeld is in brons en is 290 cm lang, 110 cm breed en 95 cm hoog. Het kan dus tegen een stootje. Onmiddellijk na de onthulling van het beeld inspireerde het een paar kinderen om de Riviergod te gebruiken als een soort speeltuig. Het publiek wist niet meteen hoe ze daar moesten op reageren maar Johan Tahon gaf zelf snel aan dat het helemaal ok is. Het werk staat in een publieke ruimte en is erop voorzien dat mensen het aanraken en dat kinderen er op klauteren.

Kunstenaar Johan Tahon maakte Dieu Fleuve al in 2010. Tijdens de voorbereidingen van [NTKOD] bezochten schepen Geert Cluckers en curator Benny Madalijns een kunsttentoonstelling in Oudenaarde. Het was daar dat ze voor het eerst met het beeld geconfronteeerd werden. Johan Tahon vertelde het verhaal achter zijn creatie en dat bleek helemaal te passen in het verhaal van haat en liefde voor de Demer in Diest.

Johan Tahon is overigens een bijzonder hoog gewaardeerde kunstenaar op internationaal vlak. Hij studeerde beeldhouwkunst aan het KASK in Gent. In 1995 werd hij ontdekt door Jan Hoet, de toenmalige directeur van het S.M.A.K. Die nodigde hem uit zijn werken tentoon te stellen in zijn museum. Vandaag worden zijn werken wereldwijd tentoongesteld in vermaarde musea en toonaangevende privécollecties. In mei 2021 mocht Tahon zijn sculptuur ‘Métanoia’ nog persoonlijk overhandigen aan paus Franciscus. Vandaag heeft het werk in Rome een vaste plaats naast Vaticaanse grootmeesters.

Je kan ook in de Sint-Sulpitiuskerk naar ander monumentaal werk van Johan Tahon gaan kijken. De kunstenaar liet zich inspireren door het beeld van Onze Lieve Vrouw van Diest om een complete tentoonstelling van eigen creaties samen te stellen rond deze legendarische Sedes Sapientiae. 

In het CC Diest kan je al een week lang naar werk van Amélie Geurts en Vincent Das gaan kijken. Dat zijn twee lokale talenten die echter op basis van hun talent bezig zijn om een grote carrière uit te bouwen. Aurélie Geurts is een fotografe die op haar eenentwintigste al een eervolle vermelding van National Geographic kreeg. Haar grootste inspiratiebron is haar medemens. Vincent Das (1993, Diest) is een scenarist met mastergraad in de audiovisuele kunsten en fictieregie, die al meerdere succesvolle kortfilms produceerde. 

Je kan hieronder een reeks foto’s bekijken van The Art of Brass en van de openingsreceptie in het stadhuis van Diest.

Geef een reactie