Allicht drie jonge ooievaartjes in het Webbekoms Broek

De ooievaars in het Webbekoms Broek zorgen al enkele dagen opnieuw voor vertederende plaatjes. De dieren zweven de ganse dag af en aan om hun jongen te voederen. Op 4 mei werd het eerste ooievaarsjong geboren en ondertussen is er minstens eentje bijgekomen maar het team van het Webbekoms Broek vermoedt dat er nog een derde jong geboren is. Zekerheid is er voorlopig echter nog niet.

Vorig jaar al, streek een koppel ooievaars neer op de nestpaal in de buurt van het bezoekerscentrum. Dat leverde toen voor de eerste keer in vele decennia een nest met twee jongen op in de provincie Vlaams-Brabant. Het was dus wel even spannend om te zien of de ooievaars, die in principe steeds terugkeren naar hetzelfde nest, ook dit jaar hun weg terug zouden vinden naar het Webbekoms Broek. Op 4 maart gebeurde dat ook effectief. Het mannetje kwam met veel lawaai aangevlogen en enkele dagen later kreeg hij het gezelschap van zijn partner van vorig jaar. Na een paar dagen zwerven in de ruime regio weken de ooievaars niet meer van het nest.

Naar aanleiding van deze mooie gebeurtenis worden er 2 extra activiteiten georganiseerd door het bezoekerscentrum.

Op zondag 29 mei staan gidsen paraat om  iedereen die geïnteresseerd is extra info te verschaffen over het welzijn van de ooievaars. Tijdens deze gratis wandeling om en rond de ooievaarspalen is er  bijzondere aandacht voor het biotoopherstel ten voordele van de ooievaar. De geleide wandelingen starten aan het bezoekerscentrum om 14 uur.

Binnenkort is de tijd weer aangebroken om de jongen te ringen. De timing van de ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, vliegen ze al weg. Zijn ze te klein, dan past hun ring nog niet en kunnen ze hem verliezen. Zijn ze precies oud genoeg, dan houden ze zich doodstil, terwijl ze twee ringen krijgen. Het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Vlaams-Brabant en Bezoekerscentrum Webbekoms Broek nodigen iedereen uit op de ringsessie door erkende vogelringers op 11 juni om 11 uur aan het bezoekerscentrum, Omer Vanaudenhovenlaan 48, 3290 Diest.

Geef een reactie