Eigenaar krijgt in Molenstede gevonden zakhorloge na 80 jaar terug

Pieter Janssens uit Rotselaar haalde deze week geheel onverwacht het wereldnieuws. De reden was een oud zakhorloge dat hij vond in het huis van zijn overleden grootvader. Dat was Gustave Janssens en die woonde in Molenstede. Pieter Janssens ging op zoek naar afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaar en vond die in Nederland. Het verhaal haalde zelfs de New York Times.

De landbouwer vond het zakhorloge in 1944 op zijn akker. Op dat moment verbleven er drie Duitse soldaten in zijn boerderij en die gebruikten de akker om hun behoeften te doen. Het is zeer waarschijnlijk dat één van de soldaten op zo’n moment het horloge verloren heeft. Gustave Janssens moet er geen moment aan gedacht hebben om het horloge terug te geven aan de bezetters van zijn erf. Hij had nog zeer zure herinneringen aan de doortocht van de Duitse bezetter in de eerste wereldoorlog. Aan de inscripties in het horloge was duidelijk te zien dat het geen eigendom kon zijn van de Duitse soldaten maar veeleer van een Joodse man. Hij verborg het in een hangklok en daar is het tachtig jaar lang onaangeroerd blijven liggen.

Na het overlijden van de grootvader kwam het huis in eigendom van zijn zoon en toen ook die overleed werd de inboedel geruimd en daarbij werd de oude zakhorloge gevonden.

Op zoek naar de rechtmatige eigenaars

Kleinzoon Pieter Janssens wist dat zijn grootvader geen al te beste verstandhouding had met de Duitse soldaten. Allicht heeft hij het horloge willen bewaren om het later terug te geven aan de rechtmatige eigenaars. Dat inspireerde de vinder. Hij kwam uiteindelijk in contact met de Nederlandse historicus Rob Snijders, de man achter de website Joods Erfgoed Rotterdam. Die plaatste een oproep op zijn site met een aantal zeer duidelijke aanwijzingen en foto’s van het zakhorloge.

Aan de binnenkant van het horloge staat duidelijk vermeld dat het in januari 1910 gemaakt is bij “Horlogerie Neuchateau” door A.A. Overstrijd. Verder staat er ook “pour mon frère Louis” wat aangeeft dat het een geschenk was voor de 18de verjaardag van Louis Overstrijd. De oproep leverde heel snel resultaat op. Binnen 24 uur kwam er een tip die leidde naar de familie van Ameijden. Richard, Joyce en Monique van Ameijden bleken de kleinkinderen te zijn van Alfred Overstrijd.

Hoe het horloge in Molenstede terecht kwam

De vraag blijft dan uiteraard hoe het horloge terecht kwam in een akker in Molenstede. Helemaal duidelijk wordt dat niet maar door het opzoekingswerk van Rob Snijders vallen wel veel puzzelstukken in mekaar.

Louis Overstrijd, de eigenaar van het horloge, werd op 8 juli 1942 door de Sicherheitspolizei gearresteerd in Rotterdam. Hij werd daarna overgebracht naar Kamp Amersfoort.

Daar moest hij op transport naar Kamp Westerbork en uiteindelijk leidde dat tot een deportatie naar Auschwitz. In maart 1944 komt Louis Overstrijd om, officieel in “Midden-Europa”. Het horloge moet dus ontvreemd zijn bij zijn arrestatie, tijdens zijn verblijf in Kamp Amersfoort of bij een huiszoeking in zijn woning in Rotterdam. Eén van de soldaten die daarbij betrokken was, werd allicht later naar België gestuurd waar hij terecht kwam in Molenstede

De uiteindelijke erfgenamen

Die puzzel lost echter nog niet het probleem op van Pieter Janssens. Louis Overstrijd huwde pas op latere leeftijd en dat huwelijk bleef kinderloos. Zijn broer Alfred werd ook gedeporteerd naar Auschwitz waar hij in 1943 werd vermoord. Alfred had echter wel nazaten en uiteindelijk werden zijn erfgenamen ook de erfgenamen van zijn broer Louis.

Ondertussen kon Pieter Janssens het horloge na tachtig jaar opnieuw overhandigen aan de familie van Ameijden. Dat gebeurde op een historische locatie in Rotterdam. Het horloge is 112 jaar oud en het loopt nog steeds. In tijden van oorlog in Europa is er geen beter symbool bedenkbaar dat respect voor mensen de tijd overstijgt.

Geef een reactie