Recreatieve graveltocht op parcours van Duracell Dwars door het Hageland

De wielerwedstrijd Duracell Dwars door het Hageland wordt dit jaar op zaterdag 11 juni gereden. De aankomst op de citadel kan opnieuw in normale omstandigheden met publiek. Omdat gravelbiken erg populair wordt, komt de organisatie met een nieuwigheid, een stevige graveltocht voor recreatieve fietsers.

Op zondag 12 juni kunnen getrainde maar ook iets minder getrainde fietsliefhebbers de gravelstroken van het parcours van Duracell Dwars door het Hageland zelf ervaren.

Die worden echter aangevuld met gravelstroken waar het peloton niet over dendert. Mooie paden zijn er uiteraard genoeg in het Hageland. Wie meefiets kan kiezen tussen afstanden van 25 tot 120 kilometer. De graveltocht komt aan op de citadel en daar kunnen de deelnemers bekomen van de inspanning met een toffe après-bike.  

Inschrijven voor de recreatieve graveltocht kan via www.dwarsdoorhethagelandgravel.be.

Profwedstrijden

De profrenners hebben een dag eerder al het Hagelandse stof verteerd. Wat opvalt is de timing van de heren en de dameswedstrijden. De heren beginnen om 11.15 uur aan hun wedstrijd op de Grote Markt in Aarschot. De renners doorkruisen Diest vijf keer Na 195 kilometer komen ze omstreeks 15.30 uur aan op de citadel van Diest.

Het startschot voor de dames wordt om 14.30 uur gegeven. Zij rijden drie keer via Diest en komen aan rond 17.30 uur. Dat betekent dus dat de dames pas aan het lokale circuit beginnen als de wedstrijd voor heren al afgelopen is.

Je kan hieronder een filmpje van Freddy Ector bekijken met de passage van de dameswedstrijd in 2021. Die editie werd gewonnen door de Nederlandse Chantal van den Broek-Blaak. Die speelde vorige week nog een belangrijke rol bij de zege van Lotte Kopecky in De Ronde Van Vlaanderen. Van den Broeck-Blaak piloteerde haar ploeggenote tien kilometer lang naar de streep in het gezelschap van alleskunner Annemiek Van Vleuten. Kopecky is veel sneller dan Van Vleuten en ze maakte die kwaliteit ook helemaal waar.

Je kan verder lezen na het filmpje

Start en finish bekend

De details van het parcours zijn nog niet allemaal publiek maar het zou zomaar kunnen dat er niet al te veel wijzigt tegenover vorig jaar. De start in Aarschot is alleszins een certitude. Het stadsbestuur is duidelijk overtuigd van de meerwaarde van het event en het vastclusteren van naamsponsor Duracell is uiteraard een belangrijk aspect. De batterijenfabrikant gebruikt de wielerwedstrijd vooral om haar imago op te bouwen naar toekomstige werknemers. Bij het bedrijf zijn ze daar erg tevreden over. In de huidige moeilijke marktomstandigheden is dat niet onbelangrijk.

De aankomst in Diest blijft integraal behouden. Het parcours gaat via volgende straten: Fabrieksstraat, Grasbos, Broekstraat, Turnhoutsebaan, Citadellaan, Nijverheidsweg, Kluisbergstraat, Boudewijnvest, Vissersstraat, Kaai, Zoutstraat, Grote Markt, Allerheiligenberg, Citadel, Citadellaan, Diestersteenweg.

Organisator Nick Nuyens koos de vorige twee jaren voor een combinatie van een grote lus tussen Diest en Aarschot en een kleinere lus tussen Diest en Scherpenheuvel. De lange aanloop door het ganse Hageland werd daarin geschrapt omwille van corona. Die beperkingen zijn nu echter opgeheven. Het is dus de vraag waar Nick Nuyens en zijn team voor kiezen. Het lussensysteem is organisatorisch minder zwaar, onder meer omdat je minder seingevers nodig hebt. Anderzijds zit de wedstrijd daarmee een beetje opgesloten in een beperkt stukje Hageland.

Dat laatste is niet zonder belang. Vanaf 13.30 uur is Dwars door het Hageland namelijk live te volgen op Sporza. De voorbije edities leverde dat unieke beelden op van de regio.

Geef een reactie