Aspiravi start met funderingswerken voor 2 extra windturbines in Bekkevoort

Aspiravi, de firma die zowat alle windturbines langs de E314 van Halen tot Bekkevoort heeft gebouwd, is deze week gestart met funderingswerken voor twee bijkomende turbines. Eerder werd de aanleg van toegangswegen en werkvlakken voor de kraanopstelling al afgerond. De bijkomende turbines komen op het grondgebied van Bekkevoort in de omgeving van de Ossenberg, de Veugelberg en de Hertstraat. Dat is de aan de brug over de E314 op de Oude Tiensebaan, richting Aarschot. Het gaat dus over een uitbreiding van het bestaande turbinepark.

De fundering van een nieuwe windturbine wordt in een 4-tal stappen gerealiseerd. Eerst wordt een bouwput uitgegraven en een betonnen werkvloer gestort. Dan wordt de wapening gerealiseerd waarbij 45 ton stalen staven tot een stevig fundament gevlochten worden. Rond dit vlechtwerk komt een bekisting die volgestort wordt met beton. Een 70-tal betonmixers leveren daarvoor zo’n 600 m³ beton per windturbine. Tot slot moet de zone rond de fundering aangevuld worden met grond en moet de ganse fundering uitharden.

Eigenlijke opbouw van de windturbines in juni.

De levering van de grote onderdelen van de beide windturbines (o.a. torendelen, wieken, gondel) is gepland voor begin juni waarna de eigenlijke opbouw van de windturbines zal gebeuren. Tegen eind juni wordt verwacht dat de 2 windturbines zullen opgebouwd zijn. Indien alles volgens planning verloopt, kunnen de windturbines na de zomer in dienst worden genomen.
Aspiravi bouwt in Bekkevoort windturbines van het type Nordex N117 met een ashoogte van 120 meter en wieken van 58 meter. Het gaat om zeer performante machines, elk met een vermogen van 3,6 MW.

Als alles volgens planning verloopt zullen de windturbines na de zomer groene stroom produceren. Jaarlijks zullen de 2 nieuwe windturbines in Bekkevoort zo’n 7.700 ton CO2-uitstoot vermijden.

We tonen graag nog even de spectaculaire beelden van de opbouw van de windturbine bij Harol.

2 comments

  • briers ghislain

    als alles mee valt , zullen de turbines de subsidiestroom aanzwengelen ( en binnen 10 jaar de afvalberg )

  • Hebben ze al niet genoeg hier in de regio?. Meer overlast van lawaai voor de naburige huizen tijdens de nacht… Meer vogels gemalen en afgemaakt… En landschap vervuiling… Een mooie landschap is nu gewoon een verzameling van lelijke ventilatoren

Geef een reactie