Toestand kankerpatiënten kan thuis gemonitord worden met slimme pleister

De situatie van kankerpatiënten kan binnenkort van thuis opgevolgd worden. Dat gebeurt met een slimme pleister. Het systeem monitort de waarden van de patiënt en communiceert met het volledige medische team – van specialist tot thuisverpleging. Zo kan er snel ingegrepen worden, terwijl de patiënt toch in zijn vertrouwde omgeving kan verblijven.

Het aantal ziekenhuisopnames kan op die manier met 10% verminderen én de levensverwachting en -kwaliteit van de patiënten gevoelig verhogen. Door de constante opvolging en communicatie met verschillende zorgprofessionals kan er sneller gereageerd worden op eventuele neveneffecten van de behandeling of op andere factoren, zoals infecties die een gevaar kunnen betekenen voor de patiënt.

Een consortium tussen specialist in wearables Byteflies, expert in elektronische patiëntendossiers Nexuzhealth, het Leuven Kankerinstituut, UZ Leuven en Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen zal de structurele thuismonitoring OncoCare@Home uitrollen. De partners zetten hun complementaire expertise in om een gebruiksvriendelijke oplossing te ontwikkelen op maat van de patiënt én zorgprofessional. Daarbij krijgen ze de steun van Flanders Innovation en Entrepreneurship (VLAIO) dat het project met 1 miljoen euro ondersteunt.

OncoCare@Home – dat vandaag het grootste patiëntenportaal in Vlaanderen beheert – zal de gegevens die via de slimme pleister verzameld worden, importeren en verwerken in het elektronisch patiëntendossier. Dat wordt gedeeld met de behandelende artsen en zorgteams in het ziekenhuis en de eerste lijn. Zo kunnen de gegevens vanuit de thuissituatie samen met de medische voorgeschiedenis van de patiënt geïnterpreteerd worden.

De klinische proeven voor OncoCare@Home zullen gebeuren binnen UZ Leuven en het Leuven Kankerinstituut (LKI).

Wil je meer weten over dit unieke concert? Klik op de banner

Geef een reactie