Groen licht voor carnavalskermis in Scherpenheuvel

Er komt meer duidelijkheid over de carnavalsactiviteiten in Scherpenheuvel-Zichem. Het schepencollege heeft alvast groen licht gegeven voor de carnavalskermis. Die is gepland van 18 tot en met 21 maart. In principe trekt ook de carnavalstoet op zondag 20 maart door de stad. Die is voorlopig alleszins niet afgelast en organisator Marc Coomans gaf eerder al aan dat hij de beslissing zou nemen na 14 februari. Een bericht dat burgemeester Manu Claes op zijn facebookprofiel postte, doet vermoeden dat het bestuur in Scherpenheuvel-Zichem wacht op de omschakeling naar code geel om de stoet effectief te laten plaats vinden. Dat wordt dan spannend want het volgende overlegcomité vindt pas begin maart plaats.

Naar aanleiding van dat bericht ontstond op de sociale mediasite een discussie over de stoet en de kermis in Schoonderbuken. Die initiatieven werden voor alle duidelijkheid niet door het bestuur afgelast maar door de organisatoren zelf. De stoet in Schoonderbuken stond al in februari in de kalender. De organisatie ervan is technisch maar zeker ook administratief vrij complex. Er bleef onvoldoende tijd over om dat op een correcte manier te kunnen afhandelen. Bovendien zijn een aantal carnavalsgroepen zelf niet echt klaar om snel weer over te schakelen naar de reguliere zotskapmodus. Een aantal carnavalsgroepen vragen ook meer budget om mee te lopen in de stoet.

Niet alleen in Schoonderbuken worden ze met die specifieke post-coronaproblemen geconfronteerd. In Diest gelastte de Raad van Elf de stoet vorige week af op basis van precies dezelfde redenen. In Diest rijden nogal wat internationale groepen mee, vooral uit Nederland maar ook uit Duitsland. Voor hen was het al helemaal een klus om hun deelname geregeld te krijgen.

In Zichem werd de stoet al eerder uitgesteld naar zaterdag 9 april. Die datum valt in de paasvakantie en dat laat ruimte voor randactiviteiten. Of die plaats vinden is voorlopig niet helemaal duidelijk. De stoet op de Keiberg werd alleszins afgelast maar het carnavalsbal van de Hanekappers gaat dan weer wel door. Dat vindt plaats op zaterdag 26 februari in het zaaltje achter café De Welkom.

Geef een reactie