Restauratiepremie voor 17de eeuws hoekhuis in Diest

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent het historische pand op de hoek van de Peetersstraat en de Wolvenstraat in Diest, een premie toe van 56.758,06 euro voor de uitvoering van restauratiewerken.

Het zogenaamde hoekhuis wordt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant opgeknapt. Een aantal aanbouwen die later werden bijgezet, worden afgebroken zodat de historische volumes beter tot hun recht komen. Het interieur wordt geherwaardeerd.

Het pand bestaat in feite uit twee gebouwen, die in de zeventiende eeuw zijn opgetrokken. In een volgende fase werden de twee volumes samengevoegd. In de negentiende eeuw werd het zogenaamde hoekhuis omgevormd tot het statig herenhuis met een sobere classicistische vormgeving zoals we het vandaag kennen. Van de verschillende bouwfases bleven ook in het interieur getuigen bewaard, waaronder een prachtige dakkap en belangwekkende afwerkingen. Het hoekhuis werd in 2003 beschermd omwille van de historische en architectuurhistorische waarde.

One comment

Geef een reactie