Stofprobleem station Zichem niet opgelost. Icefisher moet opnieuw tijdelijk sluiten

Een trendy onderneming in een historisch stationsgebouw dat de rijke geschiedenis van de regio ademt. Het lijkt een ideale combinatie maar die gebouwen kunnen ook onverwachte nadelen hebben.
Nest Claes nam er vaak de trein maar het waren vooral de vele pendelaars en seizoenarbeiders die het station van Zichem een uitzonderlijke reputatie bezorgden. Seizoensarbeiders voor de bietenoogst, de houtkap, de steenkool en de autoindustrie maar ook de massale stroom toeristen en bedevaarders zorgden ervoor dat Zichem ooit een van de meest gebruikte haltes van de Belgische spoorwegen was.

Vandaag stoppen de pendeltreinen er nog steeds maar het gebouw zelf kreeg een herbestemming. Daar zit al enkele maanden de trendy ijs-, koffie- en wijnbar Icefisher, een project van ondernemer Celle Van Genechten. Naast Icefisher werkt hij ook aan een tweede bedrijfje, White Pony, waarmee hij E-bikes voor mensen met of zonder beperking wil verhuren en verkopen. De focus van die activiteit ligt op de vierwieler waarbij er geen enkel risico op vallen meer is voor mensen die omwille van een fysieke beperking of evenwichtsprobleem niet met een standaardfiets kunnen rijden. White Pony biedt ook tweewielers aan uitgerust om de natuur in te duiken met elektrische ondersteuning.

In augustus 2021 liet de eigenaar van het gebouw, horeca-ondernemer Wim Maes, het dak boven het ijssalon vervangen. Dat had onverwacht onaangename gevolgen. Door de spleten in de originele zoldering kwam stofgruis naar beneden dat het ganse interieur bedekte. Uitbater Celle van Genechten moest de bar een paar weken sluiten om alles industrieel te laten reinigen. Dat gebeurde door een professionele firma. Daarmee leek de zaak ook opgelost maar nu duiken opnieuw problemen op.
Vorige week ging het inbraakalarm af bij Icefisher. Van een inbraak was echter geen sprake. De sensoren van de installatie werden geactiveerd omdat ze vol stof bleken te zitten. Het probleem dat in augustus tot een sluiting leidde, is dus blijkbaar niet helemaal opgelost. Celle van Genechten neemt opnieuw geen risico en sloot vorige dinsdag de zaak. Hij gaat nu samen met zijn raadsman bekijken hoe het verder moet. Het is alleszins de bedoeling om zowel de ijs-, wijn- en koffiebar en White Pony operationeel te hebben met Zichem Carnaval. Icefisher wil hij zo snel mogelijk weer openen maar dat moet in veilige hygiënische omstandigheden kunnen gebeuren.
De expo van meester-fotograaf Martin Verheyden wordt tijdelijk overgebracht naar het eerste gedeelte van het gebouw waar nieuwe zolderingen zijn aangebracht en alles veilig kan doorgaan. In die lokalen zit White Pony. Het is voorlopig enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.

Geef een reactie