Buizerd uit Webbekoms Broek verblijft na vier jaar nog steeds in de regio

Het team van het bezoekerscentrum Webbekoms Broek in Diest werkt al vele jaren mee aan het vogelringprogramma dat geleid wordt door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurstudie. In 2015 kregen liefst 723.071 vogels in Vlaanderen een ring aan. Dat werk gebeurt door honderden vrijwilligers. Er komen ook ieder jaar een aantal terugmeldingen uit binnen- en buitenland. Vaak zijn dat vogels die verongelukt zijn. In 2015 waren er dat 43.167.

In het Webbekoms Broek leggen ze zich vooral toe op het ringen van roofvogels. Vrijwilligers gaan op zoek naar de nestplaatsen en ze begeleiden daarna de officieel erkende ringers naar die locaties. Er is nog maar zeer weinig bekend over de trektocht die deze vogels daarna ondernemen maar af en toe duikt er toch een bijzonder verhaal op. In 2018 plaatste Jos Van Kerckhoven een ring bij een buizerd die toen in het Webbekoms Broek verbleef. Hij werd begeleid door Rigo Verboven en de vrijwilligers Jen-Pierre Nijns en Luc Cieters. Dezelfde vogel werd deze week door Jonny Verheyden uit Vorselaar gefotografeerd in Zichem. Hij is een gekende natuurfotograaf die ook lid is van de bond voor Verantwoorde Natuurfotografie (BVNF)

De buizerd kon herkend worden aan zijn ring die destijds door Jos Van Kerckhoven was aangebracht. Het dier ziet er uitstekend uit en heeft het blijkbaar naar zijn zin in deze regio.

De jonge buizerd na het ringen in 2018
De buizerd in 2022 – foto’s van Jonny Verheyden

One comment

Geef een reactie