Twittertrol blijft handelaars die CST correct toepassen gewoon verder bashen

Schepen van Lokale Economie in Diest Maurits Vande Reyde schoot gisteren stevig uit zijn krammen naar aanleiding van een aantal berichten die op Facebook en Twitter werden gepost. In die berichten roepen de auteurs op om handelszaken die de covidmaatregelen correct toepassen en bijvoorbeeld een QR-code vragen om je CST te bewijzen, te boycotten.

Ze doen dat onder meer door een affiche te posten waarmee zelfs wordt opgeroepen om die handelaars naar een faillissement te leiden. Die berichten worden in populaire facebookgroepen geplaatst waar sympathisanten van deze praktijken ze kunnen versterken.

De strategie lijkt over te waaien uit Nederland waar de antivaxersbeweging de sociale media overspoelt met dat soort boodschappen.

Schepen Vande Reyde plaatste zelf ook een aantal beelden bij zijn bericht maar die waren nauwelijks leesbaar. Allicht werd er daarom eerder laks gereageerd zijn stevige uithaal. Het gaat onder meer over deze affiche.

Maurits Vande Reyde vindt dit soort praktijken schandelijk, laf en compleet onaanvaardbaar. Hij overweegt zelfs om een strafklacht in te dienen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. De schepen, die ook in het Vlaams parlement zetelt, heeft blijkbaar ook de auteur van de berichten getraceerd. Hij wil eerst proberen om de zaak op een verstandige manier in onderling overleg te regelen door de berichten te laten verwijderen. Schepen Vande Reyde postte deze boodschap op zijn Facebookprofiel.

Onze handelaars doen al twee jaar hun uiterste best om klanten te blijven bedienen, ondanks de dikwijls moeilijke omstandigheden en steeds wijzigende regels. Zij hebben niet gevraagd om deze crisis. Wie er in zijn hoofd haalt om op zo’n laffe manier op te roepen winkels te boycotten (en verkeerdelijk denkt dat anoniem te kunnen doen) is in Diest aan het verkeerde adres.

De hoop van Maurits Vande Reyde om dit soort van boodschappen te kunnen stoppen met overleg lijkt echter niet meteen succesvol te zijn. Wij konden vandaag op Twitter deze straffe conversatie vinden. Ene Twieterdiedeldie (alias JeCoke1234) post een bericht over De Ampersand in de Winkelwandelstraat in Diest. De uitbaters van deze zaak getuigden eerder ook al op de lokale zender ROB-TV over de bashing van hun covidbeleid op sociale media. Nochtans volgen deze ondernemers enkel de regels die hen door de overheid worden opgelegd.

Ene Rickske wil nog weten waar dat winkeltje dan wel mag zijn waarop @JeCoke1234 fluks het adres meegeeft.

Twittertrol

@JeCoke1234 is een vreemde verschijning op Twitter. Het profiel doet eerder aan een Twittertrol denken. Het werd pas in oktober 2021 aangemaakt. Het is dus geen die-hard twitteraar maar eerder een profiel dat bewust werd opgestart om een bepaalde boodschap te versterken. Op die korte tijd heeft @JeCoke1234 meer dan 3700 tweets gepost die allemaal over het verzet tegen de covidmaatregelen gaan.

Het kan er op Twitter stevig aan toe gaan maar deze auteur verliest soms alle ethisch besef. Gisteren postte hij of zij een foto van de inkompoort van een krijgsgevangenkamp. Die hadden (op Dachau na) allemaal dezelfde slogan boven de poort: Arbeit macht frei!
@JeCoke1234 post een aangepaste versie daarvan met de cynische tekst: Vaccines will make you free! (zie onderaan)

Hij of zij postte daar deze tekst bij: “Maar je mag wel geen vergelijk maken met ….”

In zijn bio op Twitter omschrijft @JeCoke1234 zichzelf als volgt: “kritische denker, gefrustreerd door de maatschappij waarin wij leven, op zoek naar hoop, vriendelijkheid, verdraagzaamheid”

Dat hij of zij gefrustreerd is mag duidelijk zijn. Maar of dit de manier is om hoop, vriendelijkheid en verdraagzaamheid te vinden durven we dan weer sterk te betwijfelen.

One comment

  • briers ghislain

    hier passen twee bedenkingen : de overheid heeft disproportioneel een aantal maat regelen uitgevaardigd die strijdig zijn met onze grondewet , met onze grondwettelijke vrijheden , en die bovendien totaal niet hun doel bereikt hebben . En daar is behoorlijk wat , en terecht , weerstand tegen . De handelaars hebben noodgedwongen zich aangepast aan dit keurslijf van de overheid ( iets wat ze totaal niet gevraagd hebben ). Dus indien je deze tyrannie wil doorbreken moet je niet deze handelaars aanpakken , maar de overheid . En de schepen in kwestie , die hier terecht de handelaars verdedigd , er toch ook op wijzen dat zijn partijtje de eerste minister levert van de regering die deze onzin opdringt en dus verantwoordelijk is voor de weerstand die deze maatregelen oproept .

Geef een reactie