Uitrol fibernetwerk is een belangrijk voordeel voor Diest

Het centrum van Diest, meer bepaald het gedeelte binnen de ring, moet einde 2022 over een glasvezelnetwerk beschikken. Dat is ten minste de belofte die Proximus vandaag deed. Momenteel kunnen al ongeveer 700 adressen kiezen voor een supersnelle verbinding met het internet. Tegen einde van het jaar moeten dat er meer dan 4000 zijn.
Om dat zogenaamde fibernet te realiseren vervangen ze bij Proximus hun bestaande netwerk van koperdraad door glasvezelverbindingen. Leidingen in koperdraad zijn nooit bedoeld geweest om een snelle dataverbinding te kunnen maken. Met glasvezel kan dat wel. De kwaliteit van dat glasvezel evolueert overigens nog voortdurend. Het aantal vezels steeg de afgelopen jaren van 72 vezels per kabel, naar 96, 144, 192 tot zelfs 288 vezels in de kabels die vandaag gebruikt worden. In Diest gebruikt Proximus kabels met 192 vezels. Op elke vezel kunnen 64 woningen worden aangesloten. Dat kan dus snel gaan.
Beschermd begijnhof is probleem
De kabels voor het nieuwe netwerk komen in principe op de gevels van de woningen. Als dat bouwfysisch niet mogelijk is of als de bewoner van een woning het weigert, wordt de verbinding ondergronds gerealiseerd. Proximus kiest voor die façde-oplossing omdat ze bij een eventuele storing veel sneller en met minder overlast kunnen ingrijpen. In het door Unesco beschermde begijnhof is die oplossing echter niet mogelijk. Zowel de gevels als de wegbedekking vallen onder die bescherming. Proximus heeft voorlopig geen pasklaar antwoord om die situatie op te lossen.


Proximus kiest er standaard voor om de glasvezelbekabeling tegen de gevels te plaatsen. Dat heeft minder impact op de omgeving omdat de straat niet moet open gebroken worden
Als de façadeoplossing niet mogelijk is of de bewoner is niet akkoord, wordt een ondergrondse leiding aangelegd.
Delicaat werk
Wie de teams van de netwerkbeheerder aan het werk ziet, zal merken dat een aantal ingrepen binnen in de bestelwagens gebeuren. De reden is simpel. De kwaliteit van de koppelingen die gemaakt worden is bijzonder delicaat om een goede en ultrasnelle dataverbinding te realiseren. De bestelwagens zijn daarom uitgerust met apparatuur om de lassen snel en correct te kunnen maken.


De dataverbindingen zijn tot 10x sneller dan die van het huidige internet. Momenteel kan je, in goede omstandigheden, ongeveer 100 Mbits/seconde halen. Met het fibernet zou 1 Gbit/seconde moeten mogelijk zijn. Daarmee bouwt Proximus stevig wat reserve in voor de toekomst. De doorsnee computers of portables kunnen die snelheid nog niet aan en ze vormen dus een flessenhals in de snelle verbinding.
Bedrijven kiezen voor smart cities en smart regions
De oplossing voor die flessenhals is een kwestie van tijd. Als de snelheid van de verbindingen verhoogt, zullen de toestellen volgen. De vraag is dan of we die ultrasnelle verbinding en al die extra capaciteit ook effectief gaan nodig hebben. Voor bedrijven is daar geen enkele twijfel over. De industrie organiseert zich steeds meer digitaal en de kwaliteit van de beschikbare internetverbindingen in een bepaalde regio, zal een concurrentieel voordeel worden om bepaalde bedrijven aan te trekken. Niet alleen de kwaliteit van de dataverbindingen zal de bedrijven overigens beïnvloeden om zich ergens te vestigen. Steden en regio’s die investeren in slimme infrastructuur zullen een stapje voor hebben. Daarmee is de cirkel rond want smart cities en smart regions hebben een snel en stabiel netwerk nodig.
Gezinnen in een digitaal gestuurde omgeving
Maar ook voor gezinnen wordt die snelle maar vooral ook stabiele internetverbinding een belangrijk voordeel. Onze huizen en de meeste toestellen erin worden slimme, door de cloud gestuurde optrekjes. Films en muziek zijn beschikbaar in zeer hoge resolutie en kwaliteit en de toestellen om die kwaliteit aan te kunnen bestaan vandaag al. Om al dat fraais vlot te kunnen streamen of te kunnen downloaden heb je veel meer capaciteit nodig. Niet enkel snelheid maar ook stabiliteit zijn dan onmisbaar. Het fibernetwerk heeft ze allebei.
Telewerken kreeg een boost door corona maar het zal allicht nooit meer verdwijnen. Als bedrijven digitaler worden, moeten de verbonden hubs, onze thuiswerkkantoortjes, ook digitaler worden. Beeldverbindingen verlopen vandaag nog vaak met haperingen en vertragingen. Zware bestanden uploaden is niet altijd evident en kost te veel tijd. Het fibernet lost veel van die ergernissen op.
Onze kinderen leven in een digitaal gestuurde omgeving met steeds meer mogelijkheden die ook steeds meer data vergen.
Onze mobiliteit wordt niet alleen elektrisch maar ook digitaal. De volledig geconnecteerde wagen is vandaag realiteit. Al die zaken gebeuren gelijktijdig. De kwaliteit en de snelheid van onze dataverbindingen wordt dus een cruciale schakel in een snel transformerende maatschappij.
Joint-venture Fiberklaar
Proximus zet zeer zwaar in op de uitrol van glasvezel in België. De groep investeert ongeveer 3 miljard euro, gespreid over 10 jaar om de gezinnen en bedrijven in ons land op het gigabitnetwerk te krijgen. Ze krijgen daarbij hulp van onder meer de Europese investeringsbank. Zij gaven Proximus een lening van 400 miljoen euro om het project te ondersteunen. Pieter Vissenberg, Head of Fiber Network Program bij Proximus, gaf in Diest nog mee dat de uitrol in grote steden kostprijsgewijs nogal mee valt maar vooral in de minder dichtbevolkte gemeenten loopt die kost hoog op. Daarom ontplooit Proximus op die locaties het glasvezelnetwerk vanuit de joint-venture Fiberklaar met het sterk gespecialiseerde bedrijf EQT Infrastructure. Die hebben vooral ook zeer diepe zakken. Tegen 2028 wil Fiberklaar 1,5 miljoen woningen en bedrijven in Vlaanderen aansluiten.
Een stap naar een metaverse wereld
Een paar maanden geleden veranderde de naam van de holding boven onder meer Facebook, Instagram en Whatsapp in Metaverse. Dat was een slimme zet van Mark Zuckerberg. De Metaverse is immers de op dat moment nog niet geclaimde uitdrukking voor iets wat nog veel belangrijker zou kunnen zijn dan de komst van het internet zelf. Een aantal grote bedrijven zoals Nike, Facebook, Google Microsoft, Samsung en Sony zetten momenteel volop in op de ontwikkeling van zo’n metaverse applicatie. In feite is de Metaverse een digitale kloon van de reële wereld. De revolutionaire blockchaintechnologie is de basis van de Metaverse. Cryptomunten en gaming zijn er noodzakelijke tools.
Het dagelijkse leven zal zich veel meer afspelen in die Metaverse, precies omdat het een open wereld is waar transparantie, snelheid en veiligheid centraal staan. Die Metaverse kan echter maar realiteit worden als er over de ganse wereld een sterk en stabiel internet beschikbaar is. De Starlink van Elon Musk probeert om dat snel te realiseren. Of hoe het Fibernet in Diest een klein schakeltje is in een veel groter project dat uiteindelijk de manier waarop we functioneren in de maatschappij, en zelfs de maatschappij zelf, compleet zullen veranderen.
