Jeroen Meus wint prestigieuze oeuvreprijs in Nederland

Het Allard Pierson, dat is het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam, maakt bekend dat tv-kok Jeroen Meus uit Scherpenheuvel-Zichem, de Johannes van Damprijs wint. Dat is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Volgens juryvoorzitter Louise O. Fresco is Jeroen Meus niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht, hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen. 

Jeroen Meus werkte zoals dat de gewoonte is in de culinaire wereld in een aantal van de betere restaurants in België en het buitenland. Hij opende uiteindelijk in Leuven zijn eigen restaurant Luzine maar zijn reputatie heeft hij toch vooral te danken aan het tv-concept Dagelijkse Kost. In dat kader schreef hij ook een reeks kookboeken. Volgens het juryrapport heeft die combinatie van televisie en publicaties hem een enorm breed bereik bezorgd in Vlaanderen en Nederland.

Meus neemt de prijs op 11 februari in ontvangst.

Geef een reactie