Peddelen op de Demer van Diest tot Werchter

De Demer wordt de zuurstofpomp van het Hageland. Midden van vorige eeuw was de rivier verworden tot een stinkende riool maar het herstel dat het laatste decennium werd uitgevoerd maakt de Demervallei weer een schitterende ecologische biotoop. Niet alleen de natuur kan zich volop opnieuw ontplooien. Omdat het water weer properder is wordt watersport er ook terug mogelijk. Kanovaren en kajakken was de vorige jaren al populair en dat zal alleen maar toenemen. In Diest is een nagelnieuwe afvaartplaats aangelegd achter de brandweerkazerne. In Zichem kan je een langs de oevers van de Demer rustig picknicken. De provincie Vlaams-Brabant installeerde daar een picknickplaats in de vorm van een platbodem in Cortenstaal.

Ook in Langdorp werd een Demertrefplaats gecreëerd met een meanderende tafel van 35 meter lang. In tijden waar een mens afstand moet houden biedt deze pleisterplaats alleszins mogelijkheden.

Je kan verder lezen na de afbeelding (foto Toerisme Vlaanderen)

Ook tussen Aarschot en Werchter werd nu een zogenaamde peddelroute geopend. Om de peddelroute mogelijk te maken werden er op meerdere plaatsen hellingen aangelegd om de Demer toegankelijk te maken voor de boten. Er staan borden bij de zeven start- en stopplaatsen. Verder zijn er peilschalen geïnstalleerd om de waterstand te meten, en er werden boeien en signalisatie op en langs het water aangebracht, om ook bij hoog water de veiligheid van de watersporters te kunnen garanderen.

Het volledige peddeltraject begint in Diest, loopt verder door Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk en Rotselaar, en komt uit in Werchter. Het traject kan afgelegd worden door peddelaars van elk niveau, of het nu met een kano, kajak of SUP (standing up paddel) is. De prachtige Demervallei maakt van deze peddelroute de ideale zomeractiviteit voor wie zich sportief wil uitleven in de natuur.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts, en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kwamen naar Aarschot om de peddelroute in te varen. Met deze investeringen wil Vlaanderen peddelsporten zoals kanoën, kajakken en suppen, die voor een breed publiek toegankelijk zijn en mensen doen bewegen in de natuur, promoten en zo laagdrempelig mogelijk maken.

In het kader van het Sigmaplan, dat sterk inzet op water- en natuurbeleving, zijn er nog uitgebreidere werken in uitvoering in de Demervallei. Door het winterbed van de Demer te herstellen, creëert de Vlaamse overheid maar liefst 2 miljoen m³ extra waterbergingsvolume. Zo zullen overstromingen vanuit de Demer in de toekomst verleden tijd zijn. Door tientallen oude Demermeanders opnieuw aan te sluiten en drempels in de rivier te maken, komt het zomerpeil bovendien hoger. Zo krijgt verdroging in de zomer geen kans. Als kers op de taart maken de Sigmawerken de Demer en het landschap nog interessanter en gevarieerder om te beleven.

Peddelen in elke provincie

De nieuwe peddelroute op de Demer is de tweede in Vlaams-Brabant en de vierde in Vlaanderen. Op termijn hoopt Sport Vlaanderen om in elke provincie peddelroutes te openen en ze waar het kan met elkaar te verbinden. Zo zou het traject op de Demer via de Dijle verbonden kunnen worden met een traject in Mechelen, en kan er zo een uitgebreid peddelnetwerk gecreëerd worden.

Plannetje | http://www.sigmaplan.be/demervallei

Wie ervoor kiest om de afvaart te maken vanuit Diest, passeert langs de recent aangelegde meander aan de Vinkenberg. Die meander werd op een bijzondere manier hersteld mat een soort schiereiland erin. Op dat schiereiland is in geen tijd een bijzonder rijke biodiversiteit open gebloeid. Het is de moeite waard om daar even halt te houden en te genieten van de biotoop. Kijk zeker ook even naar de oevers. Die zijn aangelengd om natuurlijke afkalving mogelijk te maken (het zogenaamde Belini proefproject) Door die afkalving krijgen specifieke diersoorten de kans om zicht vestigen.

One comment

Geef een reactie