Gasthuisapotheek Diest iedere zaterdag open voor publiek

Vakantie in eigen land lijkt voor veel mensen een verstandige optie in de onzekere omstandigheden die covid-19 veroorzaakt. Een bezoekje aan de gasthuisapotheek in Diest is een absolute aanrader voor je to-do lijstje.

De apotheek is onderdeel van het voormalige Sint-Elisabethgasthuis. Ze dateert uit 1710 en is daarmee een van de oudste apotheken van ons land. Veel oude apothekerspotten en het fraaie interieur geven een charmant beeld van hoe een apotheek er in de 18de eeuw uitzag.

Dat die potten vandaag nog getoond kunnen worden hebben we te danken aan de gasthuiszusters. De apotheek stond tientallen jaren bouwvallig te zijn en in die periode verdwenen er nogal wat kostbaarheden. Uiteindelijk hebben de zusters de collectie weg gehaald om ze te bewaren voor betere tijden. Die zijn er nu. De porseleinen potten, oude weegschaaltjes, en de vijzels kunnen weer in de authentieke, wit-blauwe apotheekkasten.

De apotheek heeft ook een heel opmerkelijke reputatie. De Diestse apotheker Cornelis maakte er het krachtmiddel pepton , een product dat internationaal een revolutie zou veroorzaken in de apothekerswereld.

Bewonder de Gasthuisapotheek in zijn originele staat

Sinds 2019 is de Gasthuisapotheek terug volledig ingericht zoals vroeger. Dat heeft de stad te danken aan een enthousiaste werkgroep van vrijwilligers. Patrick Palmans, Stephan Vanschoonbeek, Patrick Daems en François Vankerkhoven kregen daar vorig jaar overigens geheel verdiend een cultuurpenning voor.

Tijdens de zomermaanden kan je de Gasthuisapotheek elke zaterdag tussen 13.30 en 16.00 uur bezoeken. Van oktober tot en met juni zal het apotheekmuseum elke eerste zaterdag van de maand geopend zijn tussen 13.30 en 16.00 uur.

Reserveren is verplicht via toerismereservatie@diest.be of aan de infobalie van de dienst Toerisme (Koning Albertstraat 16). Omwille van de kleine ruimtes in het museum, zijn mondmaskers tijdens dit bezoek verplicht. Die zijn overigens in alle musea verplicht sinds vorige zaterdag.

Adres | Gasthuisapotheek museum, Koning Albertstraat 14, 3290 Diest

Meer info | www.toerismediest.be, toerismereservatie@diest.be

Geef een reactie