Voedselbank gaat ook dierenvoeding mee bedelen

Het was al een tijdje bekend maar het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem en Voedselbank Sint-Vincentius hebben nu ook officieel bevestigd dat ze samen de bedeling van dierenvoeding gaan organiseren. Eerder sloten de stadsbesturen in Diest en Aarschot en het gemeentebestuur van Tielt-Winge een deal om samen op intergemeentelijk niveau een dierenvoedselbank uit te bouwen.

Scherpenheuvel-Zichem stapt dus bewust niet mee in dat project. De redenen die men daarvoor aangeeft is de goede samenwerking die momenteel bestaat tussen het lokaal bestuur en voedselbank Sint-Vincentius. Het is relatief eenvoudig om bij het huidige gamma ook dierenvoeding mee op te nemen. De vrijwilligers die meewerken aan de voedselbank zijn blijkbaar ook enthousiast over dat plan.

Schepen voor dierenwelzijn Lieve Renders juicht weliswaar de samenwerking van de omliggende gemeenten toe. Het is volgens haar een goede zaak dat er meer en meer wordt samengewerkt rond dierenwelzijn. Toch leek het ook voor schepen Renders een betere keuze om de dierenvoedselbank in Scherpenheuvel-Zichem lokaal te realiseren. Die aanpak staat volgens Lieve Renders dichter bij de burger en het is volgens haar ook laagdrempeliger. Verder wordt ook aangehaald dat mensen zich enkel binnen de gemeente moeten verplaatsen om van het aanbod gebruik te maken. Zo worden eventuele verplaatsingskosten zo veel als mogelijk beperkt.

Dat argument klopt uiteraard maar het differentieert de aanpak in Scherpenheuvel-Zichem niet van het de organisatie van de dierenvoedselbank in de drie buurgemeenten. Aarschot, Tielt-Winge en Diest hebben het project dan wel intergemeentelijk opgericht maar de bedeling van de voeding gebeurt ook daar lokaal. Het grote verschil is dat er in Aarschot, Diest en Tielt-Winge geen koppeling is tussen de dierenvoedselbank en de gewone voedselbank en die is er in Scherpenheuvel-Zichem wel.

Ondertussen heeft er in Diest al een eerste bedeling plaats gevonden, vlak nadat het project opstartte. De dierenvoedselbank in Diest heeft ook al heel wat partners die regelmatig voor de aanvoer van producten zorgen. Ook in Scherpenheuvel-Zichem zijn er al drie winkels die dierenvoeding doneren aan de voedselbank. Ze gaan daar nu op zoek naar extra partners en allicht komen ze dan uit bij dezelfde ondernemers die nu ook al het intergemeentelijk project steunen. Wie dierenvoeding wil schenken aan de voedselbank van Scherpenheuvel-Zichem , mag contact opnemen met Francois Thielens op het nummer 0476 22 92 18

Geef een reactie